FOTO  Probijen tunel Počitelj na poddionici Počitelj - Zvirovići

Autocesta tunel počitelj zvirovići
hercegovina.info

Na poddionici Počitelj – Zvirovići na Koridoru 5C danas je svečano završen proboj tunela Počitelj dužine 1.163 m, čime su završeni radovi na iskopu duž desne cijevi tunela.

Radove na ovom dijelu autoceste na Koridoru 5C izvodi kineska tvrtka China State Construction Engineering Corporation Limited, a podizvođač radova na tunelu Počitelj je domaća tvrtka Euro-Asfalt.

Svečanosti su prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse Gilles Rebattet, šefica Ureda Europske investicijske banke u BiH Sandrine Friscia, projekt menadžer izvođača radova CSCEC Cai Lei, direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić, šef Odjela za ekonomski razvoj Ambasade Narodne Republike Kine u BiH Xie Yu i gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Uskoro se očekuje i probijanje lijeve cijevi tunela Počitelj duge 1.192 metara.

Tunel Počitelj je dio poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc koja je ukupno duga 11,07 kilometara. Ugovor o izgradnji potpisan je u junu 2019. godine i sastoji se iz dva LOT-a. Radovi su počeli već u augustu iste godine.

LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Značajni objekti pored tunela su petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, tri vijadukta i otvorena trasa.

Vrijednost ugovora iznosi 56.5 milijuna eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) vrijednog 100 milijuna eura i sa bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od pet milijuna eura.

Prema ugovoru rok za završetak radova na poddionici Počitelj – Zvirovići za LOT 1 je planiran u rujnu 2021., odnosno za LOT 2 (most Počitelj) u ožujku 2022. godine.