Privatizacija "Aluminija" definitivno će biti poništena

Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, Hrvatska, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, vjekoslav domljan, Željko Kordić, aluminij, alumunij, Željko Kordić, aluminij, propast, tvrtke, Nikica Ljubić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, nada, Aluminij Mostar, otpremnine, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, doprinosi, osiguranje, Aluminij Mostar, samački hotel, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, čerupanje, platformaši, aluminij, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, dr. Dragan Čović, Zdenko Klepić, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar

Time će trogodišnji privatizacijski proces doživjeti konačni krah! Prijedlog Komisije, saznaje Avaz, Vlada FBiH trebala bi dobiti u ponedjeljak.

Zanimljivo je da je ova odluka donesena iako je krajem kolovoza za još godinu produžen Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja, a Vlada ga je postigla s "Aluminijem".


Prema prijedlogu Komisije, Vlada FBiH treba odlučiti da li će na bazi Sporazuma ponovo iz početka pokrenuti proceduru za privatizaciju, te raspisati novi javni poziv za prodaju 88 posto kapitala kompanije. Ako se Vlada za to odluči, bit će neophodno doraditi Sporazum, jer su u njemu utvrđeni određeni nedostaci.

Drugi prijedlog Komisije je da Vlada FBiH izvrši reviziju vlasničke strukture u "Aluminiju" i da se napokon utvrdi koliko Federacija BiH stvarno ima vlasništva u tom gigantu! Takvu mogućnost u "Aluminiju" su odbacivali, prijeteći da će poduzeće vratiti na registraciju iz 1997. godine kod Višeg suda u Mostaru, a prema kojoj je državni kapital u mostarskoj kompaniji samo 24 posto!?

Inače, odluka Komisije o poništenju privatizacije "Aluminija" donesena je jer je još krajem prošle godine istekla ranija ponuda i sve bankarske garancije prvorangiranog konzorcija Glencore-Feal-Dalekovodi.

Iz ovog konzorcija su potvrdili da ne stoje iza svoje ranije ponude o cijeni od 130 milijuna eura, 170 milijuna eura novih ulaganja, kao i zadržavanju 300 radnika i upošljavanju novih. Drugi i trećerangirani ponuđači "En+Group Ltd", iza kojeg je stajao "Rusal", te "Myitillineos" iz Grčke ranije su odustali od kupovine "Aluminija", piše dnevni avaz.