PREKO 400 ROMA U MOSTARU Nitko od njih nema ni posao ni zdravstveno osiguranje

Romi
G.Š. / Klix

Romska populacija u Mostaru živi daleko od civilizacijskih normi i suvremenog društva, iako su 2012. godine dobili svoje naselje u okviru projekta izgradnje 30 stambenih jedinica na lokalitetu Bišće Polje.

Predstavnik Udruženja Roma u Mostaru Ćazim Lulić kaže za Klix da su Romi najugroženija kategorija ljudi, koja svakodnevno doživljava diskriminaciju na gotovo svakom polju života.

Svi sanjaju o poslu i pravu na liječenje

"U Mostaru nijedan pripadnik romske populacije nije zaposlen, nitko od njih nema zdravstveno osiguranje. To je katastrofalna situacija o kojoj govorimo godinama i mislim da se ne može ni riješiti dok se na razini države ne donese neka odluka da po zakonu svi moraju biti osigurani i imati mogućnost da se liječe", kaže Lulić.

Prema njegovim riječima, na području Mostara živi između 350 i 400 pripadnika romske populacije, ali njih više od 100 nije prijavljeno, jer dolaze iz drugih krajeva radi prosjačenja.

"To je dodatni problem, oni se pojave za vikend i onda ostanu ovdje, nalaze smještaje po ruševnim zgradama, automobilima i tko zna gdje, a kakav god problem naprave u gradu pripisuje se domicilnim Romima koji su se urbanizirali kao građani Mostara", objašnjava nam Lulić.

On tvrdi da nijedan domicilni pripadnik romske populacije u Mostaru ne prosi niti je ikad izašao na ulicu da traži nešto od bilo koga i zbog toga nije pošteno te aktivnosti pripisivati njima.

"Romi u Mostaru su vrijedni ljudi. Svi oni prikupljaju sekundarne sirovine i od toga žive, jer nitko od njih nikad nije dobio priliku za zaposlenje", tvrdi Lulić.

Pored toga, kako naglašava, 50 djece iz romskog naselja obrazuje se u školama bez ikakvih problema, iako im obitelji same organiziraju prijevoz do škole.

"Ima ovdje jedna djevojka koja kombijem djecu vozi u školu, ali joj nikad nitko nije platio ni gorivo. Obitelji to same osiguravaju, da im pruže bolji život", naglašava Lulić u razgovoru za Klix.ba.

U naselju Bišće Polje, koje je izgrađeno 2012. godine, 140 Roma živi u 30 stambenih jedinica s uređenim parterom, šupama i zelenilom, dok pripadnici romske populacije u naselju Karašerbeš, na jugu Mostara, žive u improviziranim smještajima i teškim uvjetima za život.

No, zajednički san je svima isti - živjeti bez diskriminacije.

"Romi samo žele pravo na normalan život koji nije moguć bez zdravstvenog osiguranja, posla i obrazovanja djece. Dok država to zakonom ne riješi, neće biti bolje", kaže Lulić.

Dodaje da je na razini Federacije BiH bilo obećano da će se privatnicima davati poticaji za zaposlenje pripadnika romske populacije, ali da od toga nije bilo ništa.

Rješavanje svih problema

Upravo su zaposlenje, zdravstveno osiguranje i obrazovanje ključni problemi romske populacije, a trebalo bi ih riješiti kroz Lokalni akcijski plan u razdoblju od 2021. do 2024. godine, koji je usvojila Vlada HNŽ.

Provest će se u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH, kao i s predstavnicima lokalnih zajednica u kojima žive Romi. Tom prilikom je istaknuto da je HNŽ prva županija u FBiH koji je na cjelovit način i kroz jedan dokument pristupa rješavanju svih pitanja vezanih za Rome.

Prema podacima Vlade HNŽ, na području ove županije je registrirano 568 pripadnika romske populacije, ali napominju da se taj broj mijenja. Prema njihovim podacima, zaposleno je 11 osoba, a u obrazovni proces je uključeno 129 djece u osnovnim školama, dok je svega troje srednjoškolaca iz te populacije, prenosi Klix.