PREKINUTA MARATONSKA SJEDNICA Kordić i Guzin u drugom krugu, gradonačelnika danas nema

Kordić Guzin
Hercegovina.info

Nakon što je za predsjedika GV Mostara izabran HDZ-ov Ivan Zelenika, vijećnici su pristupili glasovanju za gradonačelnika Mostara. 

Od tri kandidata; dr. Mario Kordić (HDZ BiH), dr. Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), Irma Baralija (BH Blok), u drugi krug, kao što je i očekivano idu dvojica liječnika - Kordić i Guzin.

Za Kordića je glasovalo 14 vijećnika, za Guzina njih 11, dok je Irmi Baraliji svoj glas dalo 5 vijećnika, a pet ostalo suzdržano. 

Uslijedila je petnaestominutna stanka, a Koalicija za Mostar je tražila da se sjednica prekine, kako bi usuglasili stajališta. Čelnik mostarske SDA Salem Marić tražio je da se sjednica nastavi u narednih 10-15 dana, a nasuprot njima, HDZ BiH je tražio nastavak sjednice, s čime se slagao i BH blok.

Ispred BH bloka Irma Baralija kazala je da je da smatra da je ono što se događalo danas, osobito zadnjih pola sata ranije izrežirano i dogovor HDZ i SDA.

Kordić Guzin

"Ali to je bilo očekivano, to su stari i uigrani koalicijski partneri. Ja sam bila tu kao čimbenik iznenađenja, prihvatila odgovornost, kandidirala se kao opcija za one koji su možda glasovati hrabro. Trenutačno se u hodniku iznad mene događaju mnogobrojni razgovori 1 na 1 i pokušavaju se uvjeriti preostali vijećnici kako da glasuju u drugom krugu. Ja sam došla ovdje da ne bi dalje vršili pritisak na mene", kazala je Baralija koja se spustila do novinara koji prate sjednicu Vijeća.

Nakon Baralijine izjave i nastavka sjednice SDA je predlagala da se sjednica nastavi 12. veljače, dok je HDZ inzistirao da se nastavi i pristupi drugom krugu glasovanja. Potom su vijećnici SDA napustili sjednicu, da bi predsjednik GV konstatirao da nema kvoruma za drugi krug glasovanja za gradonačelnika za što je potrebna dvotrećinska većina. Preostali vijećnicu su usuglasili novi datum sjednice - za pet dana - 10. veljače u 13 sati. Hoće li doći i vijećnici Koalicije za Mostar još se ne zna.

Zamjenik novoizabranog predsjednika Salem Marić nije krio zadovoljstvo što je Gradsko vijeće Grada Mostara uopće zasjedalo.

Kordić Guzin

 "Drago mi je da je Gradsko vijeće zasjedalo i na konstituirajućoj sjednici postiglo puno pozitivne energije i pozitivnih rješenja te da smo dobrom voljom pokazali da možemo donijeti i zajedničke zaključke na kojima smo imali konsenzus", poručio je Marić.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Velibor Milivojević (Koalicija Ostajte ovdje) kazao je kako je danas urađen veliki posao te da se nada kako će u narednih nekoliko dana biti izabran i gradonačelnik Mostara.

Kordić Guzin

"Nadam se da ćemo u razdoblju kroz nekoliko dana, 10. veljače, doći i izabrati gradonačelnika te da ćemo konačno svi da se vratimo svemu onome što smo obećavali tijekom predizborne kampanje i da stavimo ponovo u fokus Mostar, Mostarce i građane", naglasio je Milivojević.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.