PREFARBAJ, PREKRIJ, IZRAVNAJ Plenkovićev dolazak još jednom pokazao koliko se stidimo sami sebe

Andrej Plenković
hercegovina.info

Omiljena politička disciplina dodvoravanja drugima, u punom je sjaju ponovno zablistala u Mostaru. Tako se dolazak Andreja Plenkovića pretvorio u pravu malu radnu akciju na ulicama kojima će kročiti hrvatski premijer.

Iako će na istima provesti manje od pet minuta, bitno je prefarbati, prekriti i izravnati sve ono što se može naći na putanji od zgrade „središnjice“ do prizemnice kazališta. Kontejneri prazni (doduše otvoreni), ilegalna gradilišta obavijena mrežom, ruševna poslovnica stare Dervente se i nije vidjela od plašta 'ladovine, a na privatnom parkingu jednog od mostarskih kazališta samo još fali završni sloj asfalta. No, dobro. To će vjerojatno ostaviti za mjesec dana pred izbore.

Da smo imali plašt, vjerojatno bi nekako prekrili i famoznu staklenu banku. Ovako se ona predstavila kao djelo slobodnog umjetnika, nikada dovršeno.

Dokaz je to koliko se stidimo svoje svakodnevnice i okruženja u kojem živimo. Ali tek pred drugima. Jer smo mi, ionako, na ovo sve već navikli. Prikrivanje i zataškavanje je simbolika politike vladajućih.

Na nama je da i dalje čekamo na neku jaču buru koja će zapuhati i odnijeti mreže, 'ladovine, slojeve asfalta i pokazati trulu pozadinu svega što „njeguju“ i prikrivaju posljednjih desetljeća. Do tada, veselimo se dolascima novih dužnosnika koji će barem na pet minuta prekriti sve mane ovoga grada.