FOTO  Predstavljeni likovni radovi djece iz Udruge za Down sindrom Mostar

Predstavljeni likovni radovi djece iz Udruge za Down sindrom Mostar
Hercegovina.info

U povodu Svjetskog dana osoba s Down sindromom, u nedjelju je u Mostaru održana promocija slikovnice "Kresivo" Hansa Christiana Andersena, nastale u sklopu likovne radionice Udruge za Down sindrom Mostar.

Predsjednik Udruge Igor Ledić kazao je kako je slikovnica dvojezična i zaista visoke kvalitete.

- Radove koji su nastali na našoj likovnoj radionici odlučili smo na današnji dan izložiti, međutim odlučili smo se za još jedan projekt i od tih ilustracija koje su radili naši članovi napravili tiskano izdanje bajke "Kresivo". Slikovnica je zaista kvalitetna i iskreno se nadam da će naći mjesto u svakom domu - kazao je Ledić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako djeca iz Udruge za Down sindrom Mostar uistinu uživaju u likovnim radionicama.

- Od kada je naša zadnja radionica prestala pa do danas, dobio sam preko 50 poziva kad ćemo krenuti opet i slobodno mogu reći da smo na tragu nastavka likovne radionice. Kad smo donijeli slikovnicu emocije su zaista bile jake, djeca su prepoznala sebe i svoj rad, bilo je suza radosnica, ali i svi mi koji smo bili dio ovog projekta također smo jako zadovoljni - istaknuo je Ledić.

Najavio je kako će se danas na Španjolskom trgu u Mostaru od 16 sati i uz pomoć studenata edukacijske rehabilitacije održati edukacija građana.

- Edukacija će se održati na vrlo zanimljiv način, vješat ćemo šarene čarapice, odnosno svaka osoba koja se tu zatekne i bude vješala čarapice i na taj način pruži podršku osobama s Down sindromom, dobit će edukativnu karticu o ovom  sindromu - kazao je Ledić.

Voditelj navedene likovne radionice Dalibor Nikolić kazao je kako je posebno iskustvo imati suradnju s ovom vrstom populacije.

- Razvili smo razna prijateljstva i slobodno mogu reći da smo mi jedna vrsta velike obitelji. Iznimno mi je drago što se i veliki broj institucija uključio u sve ovo, jer toj djeci život možemo učiniti ljepšim ako se svi bar malo uključimo, a njihov osmijeh je više nego dovoljna nagrada. Djeca nisu htjela da se radionice okončaju, svako malo me pitaju kad će novi ciklus i mogu reći da su proizvodi nastali na našim radionicama respektabilne likovne kvalitete i socijalne dimenzije. Meni je na ponos što sam Mostarac jer ni neke veće sredine to ne rade na ovakav način - istaknuo je Nikolić.

Radionica koju je održavala Udruga za Down sindrom Mostar potpomognuta je sredstvima Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, a u sklopu promocije slikovnice danas je u Galeriji "Rondo" također upriličeno i otvaranje izložbe na kojoj je predstavljen izbor radova, kolaža i sliko-crteža koji su ujedno i ilustracije u navedenoj slikovnici, piše Fena.

Tisak slikovnice potpomognut je sredstvima Grada Mostara, Operatera za obnovljivi izvor energije i efikasnu kogeneraciju, Grada Čapljina i tvrtke FEAL d.o.o.