VIDEO  Poznato kada će biti dovršen hotel Hilton u Mostaru

Hotel Hilton u Mostaru
Fena

Radovi na mostarskom hotelu Hilton, nekadašnjem kultnom hotelu Neretva, su u punom jeku, sređuju se ukrasi na fasadi, a otvaranje je planirano početkom naredne godine. 

"Radovi teku očekivanom dinamikom i njihov završetak se očekuje krajem ove godine, dok je otvaranje hotela planirano u prvim mjesecima 2025. godine", kazao je Feni predstavnik investitora - Interšpeda Sarajevo Halim Zukić.

Po njegovim riječima, trenutno se rade detalji na fasadi, ukrasi oko prozora i neka unutarnja pregrađivanja.

Sadržaj se učitava...

Dodaje kako zahtjeve Hiltona nije jednostavno ispuniti.

"Vrlo je zahtjevno, pogotovo na stvarima koje se tiču sigurnosti i bezbjednosti gostiju. Na primjer, protivpožarni standardi Hiltona su daleko iznad standarda našeg zakonodavca, dakle ono što ovdje možemo po zakonu uraditi ne možemo po brend standardima Hiltona, tako da je sve te uslove poprilično zahtjevno ispuniti", kaže Zukić.

Hotel će imati 83 sobe u skladu sa brend standardima, dakle propisima Hiltona, imat će spa, restoran, kafeteriju i slično, a zapošljavat će oko stotinu radnika.

Vanjski izgled hotela sačuvat će svoju autentičnost.

"Taj hotel ima prebogatu istoriju i na jedan poseban način odražava duh Mostara. U tom smislu smo jako pazili da nekako uspijemo prenijeti ono što je on predstavljao nekim prethodnim generacijama. Mi ćemo kroz izgradnju i buduće funkcionisanje nastojati da to sačuvamo", poručio je Zukić.

Inače, mostarski hotel će biti prvi u BiH koji će poslovati pod imenom jednog od najvećih svjetskih lanaca hotela Hilton, a osim Mostara, otvaranje Hiltona planirano je i u Sarajevu.