POTVRDE O KRETANJU Različita procedura u Mostaru i Širokom Brijegu

Gradska vijećnica Mostar
Hercegovina.info

Način izdavanja propusnica u Mostaru i Širokom Brijegu nije isti. U četvrtak u poslijepodnevnim satima Stožer civilne zaštite HNŽ-a donio je zapovijed prema kojoj osobe ne mogu napuštati mjesto prebivališta bez posebnih propusnica, koje uz valjano (opravdano) obrazloženje i za strogo definirani pravac putovanja, mogu izdavati općinski stožeri civilne zaštite.

Iz Stožera civilne zaštite Grada Mostar tek u petak u večernjim satima potvrdili su kako će izdavati propusnice za kretanje izvan Mostara.

"Zahtjev mora biti jasno obrazložen i s naznačenim kontaktom podnositelja zahtjeva, brojem telefona ili mobitela. Izdavanje potvrda vršit će se svakim radnim danom, a svi podnositelji čiji zahtjev bude pozitivno riješen bit će obaviješteni o mjestu i vremenu preuzimanja Potvrde", naveli su u priopćenju Stožera civilne zaštite Grada Mostara.

U ponedjeljak je javnost obaviještena kako Stožer civilne zaštite Mostara neće razmatrati zahtjeve za izdavanje Potvrde o kretanju koja nije podnesena na propisanom obrascu.

Zahtjev je u formi potvrde o kretanju, odnosno jedno te isto.

Gradska vijećnica Mostar

U Širokom Brijegu se potvrda o kretanju izvan mjesta prebivališta izdaje na temelju zahtjeva koji je šalje Stožeru civilne zaštite.

Zahtjev treba sadržavati osnovne informacije o osobi koja podnosi isti, kao što su ime i prezime, datum rođenja, mjesto prebivališta, broj osobne iskaznice i od koga je izdana. U zahtjevu se otvara mogućnost da jasno obrazložite zbog čega vam je potrebna potvrda o kretanju.

Iz Stožera su naveli kako istu izdaju samo iz dva razloga: pružanja skrbi djeci ili starijim osobama, odnosno vršenja nabavke osnovnih životnih i medicinskih potrepština, te medicinska skrb. 

Iz ovoga je vidljivo kako je forma obrasca puno kvalitetnija u Širokom Brijegu, jer si u prilici objasniti za što ti je potvrda potrebna, te će Stožer odlučiti o vremenskom razdoblju koje ti je potrebno. Također, zahtjev se može odjedanput podnijeti za dvije osobe.

U Mostaru si u zahtjevu koji je sama potvrda skučen, i sam unosiš vrijeme, tj. satnicu, a podnosi se za svaku osobu posebno.

Gradska vijećnica Mostar

Zahtjev za izdavanje Potvrde o kretanju unutar HNŽ možete preuzeti OVDJE.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.