FOTO  Postavljene prve taktilne ploče u Mostaru

Taktilne ploče
hercegovina.info

Prema bosanskohercegovačkoj tradiciji dugoj tridesetak godina u predizborno vrijeme radovi su vidljivi na sve strane, a neki se završavaju netom čim izbori prođu. Tako se u Ulici Kralja Zvonimira u Mostaru završavaju se radovi na rekonstrukciji nogostupa i zelene površine koja je pretvorena u parking.

Ta rekonstrukcija nogostupa ne bi se ništa razlikovala od ostalih da se na njoj po prvi put u Mostaru pojavljuj pločnici s izbočinama.Ove „izbočine“ čine sastavni dio prometne-pješačke infrastrukture bilo kojeg većeg grada.

Ploče s raznim teksturama postavljaju se najčešće na mjestima gdje se ispresijecaju površine kretanja pješaka, a najčešće na prelazima s nogostupa na kolnik. Te taktilne površine često predstavljaju jedinu pomoć u kretanju gradom osobama s manjim ili većim oštećenjem vida, a za njih su itekako bitni na kojim su mjestima postavljeni radi lakše orijentacije odnosno upozorenja.

Tako su u Ulici Kralja Zvonimira postavljene takozvane čepaste taktilne ploče koji se postavljaju na prelazima s nogostupa na kolnik, dok se žljebaste odnosno trakaste taktilne ploče postavljaju pred izbočine na putu ili pred same stube, da upozore slijepe i slabovidne osobe.

Sa završetkom Mostarskih izbora nakon 12 godina Mostar se može pohvaliti i s prvim postavljenim taktilnim pločama koji će uveliko našim sugrađanima i  nadamo se skorašnjim turistima olakšati kretanje po mostarskim nogostupima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.