Politička kriza u Mostaru: SDA se raspada, HDZ ujedinjuje

Mostar, Mostar, Mostar, turizam, destinacija, Mostar, vaki, grad, Mostar, dan, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, Ljubo Bešlić
Kako nema pomaka u izboru mostarskoga gradonačelnika i usvajanju gradskog proračuna, a odluka visokog predstavnika Valentina Inzka o privremenom financiranju istječe koncem ovog mjeseca, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović uputio je pismo čelnicima stranaka koje imaju vijećnike u Gradskom vijeću da se uključe u rješavanje mostarske političke krize koja traje već jedanaest mjeseci.

- Pismo čelnicima stranaka upućeno je uz konzultacije s potpredsjednicima Vijeća, te s aktualnim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, a o svemu je upoznat i OHR - kazao je Vidović. Pismo je otišlo na adresu čelnika SDA, Stranke za BiH, SDP-a, HDZ BiH, HDZ 1990., HSP Đapić- dr. Jurišić, te Narodne stranke Radom za boljitak.

- U pismu tražim da se vrhovi stranaka aktivno uključe, jer se na lokalnoj razini ne može postići dogovor, a bez dogovora besmisleno je ići na sjednicu Gradskog vijeća - rekao je Vidović, te dodao kako nije riječ ni o kakvom ultimatumu, nego o pozivu da se uključe, kako bi problem bio riješen. Opravdanost Vidovićeva pisma potvrđuje i prošlotjedni nastavak sjednice Gradskog vijeća kada vijećnici nisu ni glasovali o izboru gradonačelnika, jer ne postoji politička volja niti dogovor da se to uradi pa nema ni svrhe po šesnaesti put ponavljati istu stvar.

Dok u radu Gradskog vijeća traje zatišje, unutarstranačka previranja u pojedinim strankama su na djelu. Dok se ujedinjenje dvaju HDZ-a u Mostaru na terenu, navodno, i događa, u SDA bi moglo doći do rasjepa. Tako se, prema pisanju nekih medija, ali i izjavama stranačkih predstavnika, Gradski odbor (GO) SDA Mostar podijelio na dvije frakcije, okupljene oko Suada Hasandedića, kandidata ove stranke za gradonačelnika Mostara, te Faruka Ćupine, vijećnika u Gradskom vijeću.

Ibrahim Roha Rahimić, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Mostara, izjavio je za ‘Nezavisne’ kako je članovima SDA okupljenima oko Hasandedića krajnji cilj podjela Mostara na dvije općine, bošnjačku i hrvatsku, dok vijećnici okupljeni oko Ćupine žele po svaku cijenu zadržati zajednički grad.

Frakcionaške ideje

- Unutar Gradskog odbora SDA Mostar imamo problema i pojavila se podjela na dvije frakcije. Jedna je okupljena oko Hasandedića i predsjednika GO SDA za Mostar Zije Hadžiomerovića, dok je druga okupljena oko odvjetnika Ćupine. Hasandedićeva frakcija kao krajnji cilj ima podjelu Mostara na dvije općine, čemu se druga skupina, kojoj i sam pripadam, oštro protivi - izjavio je Rahimić.

Smatra kako još nisu iscrpljene sve mogućnosti dogovora u Mostaru, te da skupina vijećnika okupljena oko Ćupine drži kako postoji niz rješenja koja mogu grad na Neretvi izvesti iz postojeće krize. - Jedno je od tih rješenja da dvije godine gradonačelnik bude Hrvat, a druge dvije da bude Bošnjak - izjavio je Rahimić.

Da postoje određene podjele unutar mostarske SDA, potvrdio je i sam Hasandedić, koji je kazao kako se te podjele očituju kroz prijedlog da se za gradonačelnika glasuje tajno. Također, Hasandedić je rekao kako krizu u Mostaru ne mogu riješiti ni predsjednici SDA i HDZ-a BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović.

- Postoje određena podijeljena mišljenja unutar mostarske SDA kada je prijedlog tajnoga glasanja za gradonačelnika u pitanju, ali ništa više od toga. Što se tiče Tihića i Čovića, apsurdno je očekivati da njih dvojica riješe mostarski problem jer je situacija apsolutno zablokirana i zabetonirana. I Hrvati i Bošnjaci žele poziciju gradonačelnika i ne vidim mogućnost da se riješi postojeća situacija - naglasio je Hasandedić.

vecernji list/hercegovina.info