Političari, sportaši, gospodarstvenici... večeras na spektaklu

večernjakov pečat

Za sva vremena ostat će upisano 150 nominiranih za Osobu godine, od kojih će neki primiti zaslužena priznanja za svoj rad.

Uz nominirane, večeras će se Večernjakovim crvenim tepihom prošetati cjelokupna društvena krema BiH i okruženja, a sve nazočne pozdravit će i predsjednica Republike Hrvatske, prema posljednjoj Forbesovoj listi 39. najmoćnija žena svijeta, Kolinda Grabar-Kitarović. Hrvatska predsjednica rado je viđena gošća u Mostaru na Večernjakovu pečatu, gdje je bila i prije nekoliko godina kada je uručila glavno priznanje 14. laureatu Večernjakova pečata Husejnu Smajiću i gdje je održala veličanstven govor važan za zajedničku budućnost naroda kako u Bosni i Hercegovini, tako i na prostorima zemalja okruženja.

Dolazak je potvrdio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je dobio Večernjakov pečat u kategoriji "Naše gore list" za već pomalo davnu 2005. godinu. Pokrovitelj manifestacije je Predsjedništvo BiH koje je uvijek suglasno kada je u pitanju podrška događaju godine, onom koji Bosnu i Hercegovinu predstavlja u pozitivnom svjetlu. Večernjakov pečat iz godine u godinu uspijeva u Mostar dovesti društvenu kremu BiH i susjednih zemalja. Od 20.30 sati uz državnike i vodeće političke dužnosnike hodat će i pjevači, glumci, sportaši, gospodarstvenici i drugi uspješni u različitim sferama života.

Na crvenom tepihu nazočni će moći pozdraviti španjolsku zvijezdu Maycu Tebu, omiljenu estradnu kraljicu Jelenu Rozgu, zatim Jelenu Tomašević, Davida Temelkova, kao i članove Divanhane te vodstvo Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz koji će biti i legendarni Đelo Jusić. Među sportskom kremom dolazak je najavio i izbornik nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki.

Kada su gospodarstvenici u pitanju, na Večernjakovu pečatu naći će se oni najuspješniji u BiH, ali i okruženju, čije tvrtke ostvaruju godinama vrhunske rezultate i kojima se ova zemlja uistinu može podičiti. Jasno je, 17. Večernjakov pečat zablistat će u punom sjaju, još kad uslijedi dodjela priznanja onima koji su, prema izboru Ocjenjivačkog suda Večernjakova pečata, na temelju vlastitih zasluga i pristiglih prijedloga bili najbolji.

U kategoriji "Ponos BiH" bit će uručeno priznanje za humanost te za pothvat i uspjeh. Zatim u kategorijama "Gospodarstvo", "Sport", "Kultura", "Međupolitički dijalog", "Lokalni lider", "Međureligijski dijalog", "Znanost", "Medicina", "Naše gore list", "Lobist za BiH"...

I naposljetku, milijunski auditorij, javnost u dvorani hercega Stjepana Kosače u Mostaru, kao i oni koji budu gledali prijenos na velikom ekranu ispred Kosače, doznat će tko se pridružuje gospodarstveniku Miji Brajkoviću, koji se okitio prvim priznanjem Osoba godine u BiH, zatim kardinalu Vinku Puljiću, članu bh. Predsjedništva Draganu Čoviću, čuvenom liječniku Emiru Kabilu, tenisaču Ivanu Ljubičiću, predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku, čelnom čovjeku SKB-a Mostar Anti Kvesiću, glazbeniku Halidu Bešliću, gospodarstveniku Franji Rajkoviću, časnoj sestri Lukreciji Mamić, predstavnicima manjina Dervi Sejdiću i Jakobu Finciju, papama Franji i Benediktu XVI., humanitarcu Husejnu Smajiću, glumcu Enisu Bešlagiću te Marku Pipuniću, gospodarstveniku koji zapošljava više od tri tisuće ljudi, rođenom Modričaninu.

Izravan prijenos večerašnje manifestacije bit će na BHRT-u i HTV-u 4, kao i na drugim televizijskim i radijskim postajama iz zemlje i okruženja koje će preuzimati signal. Još jednom se očekuje da Večernjakov pečat, osim pozitivne slike BiH, u svijet pošalje i snažne poruke kako bi svi vidjeli da ova zemlja ima što ponuditi Europi i svijetu.

Sve ovo je najbolja pozivnica da svi koji mogu od 20.30, kada počinje izravan prijenos s crvenog tepiha, pa od 21 sat, kada počinje program iz Kosače kroz koji će vas voditi provjereni televizijski dvojac - BHRT-ova voditeljica Neda Tadić i poznati HRT-ov voditelj Mario Sedmak, budu uz male ekrane. Neka spektakl počne!•