FOTO  Pogledajte kako napreduju radovi na Južnoj obilaznici Mostara

Južna obilaznica Mostar
Hering

Izgradnja Južne obilaznice Mostara gradi se punom parom.

Prizore radova koji se izvode na izgradnje mostarske obilaznice M6.1 i izgradnje dionice Miljkovići-Rodoč - veza na M-17, Tunel Novi podijelila je širokobriješka kompanija Hering.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu za grad na Neretvi, a radovi bi se trebali završiti do kraja ove godine.

Ovaj projekt obuhvaća radove na dionici postojeće ceste, izmjenu dijelova trase, proširenje i ispravljanje krivina, odvodnju i sanaciju te na dijelu ceste izrada i trotoara, piše Akta.ba.

Na ovoj dionici izgrađen je vijadukt "Marijanovića Draga" dug 200 metara i s visinom stubova preko 30 metara slovi za najzahtjevniji objekt u izazovnom svladavanju Kobilovače, uz probijanja brda za izgradnju najvećeg tunela Novi u BiH, vrijednog 25 milijuna KM.

Tunel Novi, dug 900 metara od ljeta 2022. godine probijaju širokobriješka kompanija Hering i kompanija Azvirt iz Azerbejdžana, dok nadzor provodi domaći konzorcij IGH i Integra iz Mostara i Divel iz Sarajeva.

Izgradnja tunela financira se kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta ove godine.

Istodobno, radove koji su počeli u prosincu prošle godine, na izgradnji pristupne ceste Varda - Rodoč, u dužini od 2.700 metara, vrijedne 2.480.400 maraka, izvode građevinske kompanije Putovi d.o.o. Grude, koji po ugovoru s Gradom Mostarom podrazumijevaju rekonstrukciju prometnice i treba biti okončana u ovoj godini.