PITALI SMO Koji strani jezik Mostarci najviše uče

Učenje stranih jezika
Press

Razlozi za učenje stranih jezika su različiti. Neki ga uče kako bi nadopunili svoje znanje, neki zbog poslovnih situacija, a u posljednjih nekoliko godina naročito se upisuje njemački zbog brojnih odlazaka u tu zemlju.

Uskoro kreće novi ciklus tečaja stranih jezika u mostarskoj školi Verbum. Jedna od zanimljivosti je ta da će polaznici škole moći učiti mandarinski jezik. Jelena Rozić, voditeljica škole kaže kako odaziv svakako raste.

"Velike promjene u našem poslu donijele su promjene u formalnom obrazovanju. Djeca danas u školu kreću ranije nego prije, a strani se jezici uvode od drugog razreda osnovne škole, dok je to prije bilo tek od četvrtog, ako ne i tek u srednjoj školi. Definitivno je prepoznata vrijednost učenja stranih jezika i danas se djeca i odrasli sve više odlučuju na pohađanje više njih. Interesa i dalje ima mnogo, što za grupne što za individualne sate, a mi se trudimo održati kvalitetu i stil podučavanja koji gradimo već cijela dva desetljeća, a koji se temelji na ozbiljnom, a kreativnom pristupu svim razinama učenja stranih jezika."

Razlozi za učenje stranih jezika su razni.

"Što se tiče engleskog jezika, poznato je da vlada popularno mišljenje kako danas “svi znaju engleski,” no u situacijama gdje se on treba progovoriti u poslovnim ili drugim ozbiljnijim situacijama, ljudi počinju uviđati da njihov jezik ima “rupe” te da ga nisu slobodni govoriti kao što možda isprva misle, pa ga odlučuju usavršiti na našim tečajevima. Kad je njemački jezik u pitanju, polaznike uglavnom motivira odlazak u zemlje njemačkog govornog područja, ali to nije isključivo. Sve je više sadržaja koji pop kultura plasira na njemačkom pa on polako ulazi u naše živote i kroz ta vrata. Mnogi su učili njemački u formalnom obrazovanju pa osjećaju da poznaju gramatiku, ali ga žele progovoriti ili upotrebljavati u neformalnom obliku komunikacije. Što se talijanskog tiče, motivacija je turizam u Hercegovini čiji razvoj svakako nastojimo poticati kroz naše sate."

Kada je u pitanju jezik koji Mostarci preferiraju Rozić kaže se najviše radi na usavršavanju engleskog.

"Naša škola nudi tečajeve engleskog, njemačkog i talijanskog jezika i možemo reći da vlada veliki interes za stranim jezicima općenito, a kod nas malu prednost nosi engleski. Doduše, može se reći da su polaznici, i mlađi i stariji, više zainteresirani za usavršavanje svog engleskog."

Novost je ta da se pokreće i ciklus učenja za mandarinski jezik, što je prvi slučaj u Hercegovini.

"Plan je bio pokrenuti mandarinski jezik već ove godine, no nove okolnosti u koje nas je doveo virus COVID-19 u tome su nas malo usporile. Namjerno neću reći spriječile, jer kotačići koje smo pokrenuli za tečaj mandarinskog jezika i dalje se vrte, a u svoj puni pogon kreću, nadamo se, već iduće jeseni. Trendovi i istraživanja pokazuju da bi mandarinski uskoro mogao postati lingua franca pa želimo uskočiti u isti vagon s tim trendovima i dati mogućnost našim mladima da u prijavama za domaće i strane visoke škole imaju doista vrijednu crticu svog znanja", ističe Jelena Rozić te dodaje koji je ključ učenja stranog jezika.

"Najvažnija je kontinuirana uporaba. Jezik je organizam koji diše i kojeg se mora hraniti i zalijevati svakodnevno. Kontinuirana uporaba jezika - kroz govor, čitanje, gledanje serija, slušanje glazbe i pisanje stalno ga održava na životu i obogaćuje naše znanje. Izloženost stranom jeziku aktivira ga u našim umovima i tako postupno postižemo da možemo i razmišljati na stranom jeziku. Zato i uvodimo konverzacijske sate na kojima naši mlađi polaznici imaju mogućnost preko video poziva popričati uživo s ljudima iz svih dijelova svijeta. Tablice i suhoparna pravila u našoj školi rado ostavljamo postrani, a u jezik uranjamo i nastojimo u njemu svojim iskustvom plivati što slobodnije", zaključila je u razgovoru za hercegovina.info Jelena Rozić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.