PISMO S BRIJEGA Zašto nam života ovdje više nema

Bijeli brijeg - Joks
hercegovina.info

Žitelj Bijelog Brijega, koji je jedan od najžešćih protivnika izgradnje u tom naselju obratio nam se pismom. U istome, između ostalog navodi da je kvaliteta života u naselju iznimno narušena, te da oni koji mogu već bježe iz ovog dijela grada u drugi, jer je ovdje postalo nesnošljivo živjeti. Pismo prenosimo u cijelosti: 

„Kao stanovnik naselja Bijeli Brijeg ne mogu da se ne osvrnem na izjavu gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića kako ostavlja Mostar u dobrom stanju i kako su HDZ i SDA mnogo dobroga učinili za ovaj grad. 

Izgrađeni su mnogi hoteli, tržni centri, kina, kružni tokovi i mnoge prometnice. Moraš biti licemjerni katolik ili dobro zao čovjek da sebi uzmeš za pravo i potpisuješ građevinske dozvole mimo vlastitog regulacijskog plana i na štetu vlastitih sugrađana zbog novca. 

Upravo je koalicija HDZ - SDA omogućila raznim investitorima sa sumnjivim porijeklom novca da zadnjih godina grade zgrade, iako Vijeća, koje jedino može mijenjati regulacijske planove nema već 8 godina. I onda se te dvije stranke ponovno dogovaraju oko Mostara, računajući da ovo treba sve legalizirati u novom sastavu gradskog vijeća. 

Dovoljno je biti poluinformatički pismen i otvoriti http://www.mostargis.ba/presenter/map.jsp stranicu regulacijskog plana Gada Mostara i provjeriti sve nove zgrade izgrađene u posljednjih 8 godina u Mostaru. 

Centar 2, Bijeli brijeg, Carina, Fortica, Vukovarska, Ilići i td. su mostarska naselja gdje su investitori gradili zgrade. U pravu je gradonačelnik kad spominje HDZ i SDA jer nije mogao bez podrške partnera i mnogih sljedbenika u naseljima sve ovo i ni realizirati. 

Na čelu odjela za inspekcije Grada Mostara sjedi Hilmo Đidelija koji je dobro zažmirio na sve urbanističke suglasnosti i građevinske dozvole potpisane od nositelja izvršne vlasti Ljube Bešlića.

Da su stvari odavno izmakle kontroli najbolji je primjer najveći poslijeratni urbicid na Bijelom Brijegu. Autor tog urbicida i potpisnik građevinske dozvole je Ljubo Bešlić. Umjesto kućice, ovdje je nikla zgrada, premda se po propisima ovdje tek moglo blaže intervenirati na prizemnici. 

Uvidom u projektnu dokumentaciju za ovu zgradu jasno se da iščitati sva bahatost i korupcija Odjela za urbanizam i građenje Mostara na čijem čelu sjedi dugogodišnja HDZ-ova namještenica Marina Deronjić. 

Urbanistička suglasnost izdana bez uključenja prvih susjeda u proces i mimo regulacijskog plana je protuzakonita. Investitor se tako nije držao niti urbanističko tehničkih uvjeta te je gradio mnogo više, ali urbanističko građevinskim inspektorima je sve ok jer su navikli godinama tako raditi, šutjeti i žmiriti zbog nečega i za nekoga, pa u svom nalazu nisu upratili koliko je zgrada „pobjegla“ iz gabarita, kao ni naložili rušenje šestog kata, za kojeg investitor traži potpise.  

Gradonačelnik je ovim činom nanio nenadoknadivu materijalnu štetu svim susjedima ove zgrade na Bijelom Brijegu, a evo i kako. Susjedni stanovi i kuće su već izgubile tržišnu vrijednost zbog veličine i blizine sporne zgrade. Gotovo dvije godine svakodnevno traju građevinski radovi tako da je kvaliteta života na niskim granama. 

Mnogim stanarima na Brijegu stan je jedina životna investicija i ušteđevina. Ali gradonačelnika to ne brine, on je potražio svoju oazu u Vojnom. 

Kao mještani naselja Bijeli Brijeg pitamo se kako se protiv ovoga svega boriti, jer ovo udara na zdrav razum pitamo se kao oštećeni mještani naselja Bijeli Brijeg. 

Odjel za urbanizam nikom ne odgovara na zahtjeve mjesecima, tužiteljstvo i sud ne poduzimaju po ovom predmetu ništa. Ministarstvo graditeljstva HNŽ je utvrdilo nezakonitosti prilikom izdavanja dozvola, ali iste nije poništilo, nego ih vratilo Gradu na preispitivanje.

Dakle, onome tko je sporne dozvole izdao naloženo je da ih preispita, i logično je da u njima neće naći ništa sporno. Sve je ostalo na tome jer valja koaliciju HDZ – SDA očuvati. Ministar je ujedno i član HDZ-SDA povjerenstva koje je rupu u sred Mostara proglasilo interesom za Grad, jer gradske gazde moraju graditi, pa što od njega očekivati nego da opere ruke od Bijelog Brijega.

Jedan dio mještana se već odlučio preseliti u neki drugi dio grada i tako potražiti neko normalnije i mirnije okruženje, jer normalnog života na Bijelom Brijegu više nema.

Tako da gradonačelnik Bešlić sigurno neće nezapamćeno u arhiv, ostavio je betonske urbicidne podsjetnike na svoj mandat“, zaključuje u svom pismu stanar Bijelog Brijega, jedan od mnogih  koji su angažirali odvjetnika s ciljem da zaustave gradnju.