PETAK 13. Na ulice izlaze i zdravstveni djelatnici i studenti

Prosvjedi
hercegovina.info

Na mostarskim ulicama sutra su najavljene dvije kolone prosvjednika. Jednu će činiti zdravstveni djelatnici, a drugu mostarski studenti.  

Zdravstveni djelatnici upriličit će štrajk upozorenja od 10 do 10.30 sati te ponoviti prosvjednu šetnju, dok će studenti opet točno u podne pred rektorat. Dario Hrkać i Marko Vračević ovaj put nisu organizatori prosvjeda, jer im je prošli put sa Sveučilišta imputiran politički angažman, premda je politika možda najizraženija upravo na Sveučilištu. 

„Nismo organizatori, ali tu smo s njima. Namjerno nismo to htjeli, za tri dana su izbori pa da nam ne bi nešto ponovno predbacivali. Ovako će pozornost biti samo na prosvjedu“, kaže Hrkać.

Predsjednik nezavisnog sindikata djelatnika SKB-a Mostar Ivica Anić kaže da se ovoga puta okupljaju kod Stare Gimnazije. Sukladno novim mjerama, prosvjedna šetnja će biti smanjena na 30 zdravstvenih djelatnika, a kraj hotela Mostar spustit će se do Vlade HNŽ-a, gdje im se prošli put nitko nije obratio.

Zdravstveni djelatnici traže kolektivni ugovor i veće koeficijente, studenti pak manje cijene školarine i redovitu nastavu. Zahtjevi na mjestu, a odgovora nema.

Uz navedene, štrajk je i u HT-u Mostar. Oni s kolegama iz BH Telecoma traže potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, a ne veće plaće, kako su neki mediji objavili. Međutim, i zaključkom od kraja listopada Vlada FBIH ih želi smanjiti na kućni ugovor, a odbija potpisati granski.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.