BEZ REDOVNIH PREGLEDA "Pandemija će utjecati na porast broja malignih bolesti u uznapredovalom stadiju"

Vajdana Tomić
hercegovina.info

Pogoršana epidemiološka situacija donijela je sa sobom i niz problema u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru. Zbog veće potrebe za hospitalizacijom koronavirus pozitivnih pacijenata, neki dijelovi bolnice morali su se prenamijeniti u covid odjele. Nakon što je to učinjeno na petom katu, isto je napravljeno i na jednom dijelu trećeg kata gdje se nalazi ginekologija.

"Odjel ginekologije na trećem katu prenamijenjen je za potrebe pacijenata oboljelih od covida-19, a ginekološke bolesnice koje su operirane taj i prethodna dva dana premještene su u Kliniku za urologiju. Budući da je obustavljen “hladni program”, primat će se samo hitni ginekološki slučajevi koji će se hospitalizirati u prostoru Klinike za urologiju. Na drugom katu, gdje je rodilište, imamo jedan izolacijski dio u kojem zbrinjavamo covid-19 pozitivne trudnice, odnosno rodilje i to već mjesecima dobro funkcionira. Nadamo se da će nam prostor ginekološkog odjela na trećem katu biti izuzet samo tijekom uskršnjih blagdana. Također se nadamo da će se epidemiološka situacija uskoro poboljšati, inače ćemo imati ozbiljan problem. Mislim da su blage epidemiološke mjere i pomanjkanje osobne odgovornosti glavni uzroci ovako lošeg stanja s covidom-19" kaže za hercegovina.info predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar, prof.dr.sc. Vajdana Tomić.

Ginekološki pregledi su znatno otežani te su već mjesecima reducirani specijalističko-konzultativni pregledi: "Najprije smo imali totalni lockdown, potom značajno poboljšanje epidemiološke slike kada smo uspjeli odraditi i operacijske zahvate koji su kao “hladni program” odgođeni zbog pandemije. Slijedi jesenski val pandemije, potom štrajk zdravstvenih djelatnika na koji se nadovezuje i ovaj treći val pandemije. Ambulanti pregledi visokorizičnih trudnoća su neodgodivi tako da su se radili i u vrijeme najstrožeg lockdowna u prošloj godini", ističe dr. Tomić.

Manje redovitih pregleda može dovesti do porasta drugih bolesti: "Redoviti pregledi preduvjet su ranog otkrivanja brojnih bolesti. To posebice vrijedi za neke maligne bolesti za koje imamo dobre testove probira. Primjerice, redovitim ginekološkim pregledima s PAPA testom može se otkriti rak vrata maternice u ranom stadijumu kada je izlječiv. Očekivati je da će pandemija utjecati na porast broja malignih bolesti u uznapredovalom stadiju upravo zbog nemogućnosti obavljanja redovitih pregleda", rekla je dr. Vajdana Tomić u razgovoru za naš portal.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.