FOTO  Otvoren 'Park nobelovaca' u Mostaru

Otvoren Park nobelovaca u Mostaru

Uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, predstavnika političkog i kulturnog života BiH, FBiH, Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara spomenik Ivi Andriću otkrili su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović, dok su spomenik Vladimiru Prelogu otkrili veleposlanik RH u BiH Tonči Staničić i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić.

>>FOTO i VIDEO: Predsjednik RH Ivo Josipović posjetio Ljubuški

>>FOTO: Predsjednik Josipović posjetio radio Herceg Bosne i dao intervju

O bh. nobelovcima govorila je profesorica Mira Pehar koja je prigodnim govorom sve nazočne upoznala sa životima i djelima Andrića i Preloga.

Tom prigodom Pehar je istaknula kako je za svaku pohvalu djelo Matice hrvatske Mostar i HKD "Napredak" koji su prigodnim spomenicima i njihovim postavljanjem u parku obilježili rođenja dvojice nobelovaca koji su svojim životima vezani za BiH.

"Unatoč složenim životnim okolnostima i vremenu grube recesije Mostar i njegov gradonačelnik Ljubo Bešlić, Matica hrvatska Mostar i HKD 'Napredak' učinili su sve i gradu darovali ovu oazu mira u koju će u budućnosti svatko rado navraćati. Dva nobelovca iz jedne male zemlje stoje danas u jednom parku pet metara jedan preko puta drugoga", zaključila je profesorica Pehar.

Površina parka je 1200 metara četvornih. Grad Mostar osigurao je financijska sredstva za projekt uređenja parka, a Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i Matica hrvatska Mostar osigurali su novac za postamente dvojici nobelovaca.

Fena