FOTO  Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar za posjetitelje
Sajam je otvorenim proglasio predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je istaknuo značaj manifestacije, kazavši kako je to mjesto gdje se susreću gospodarsttvenici kako bi napravili dobre poslovne aranžmane.

Riječima dobrodošlice prisutnima su se obratili i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak te dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine Zhang Shenfeng.

Svečanost otvaranja okupila je brojna domaća i inozemna izaslanstva političkog, gospodarskog, društvenog, kulturnog i vjerskog života, među kojima su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darko Horvat, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čoviće, ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara itd.

Zemlja partner ovogodišnje manifestacije Narodna Republika Kina, kojoj je ovo drugo partnerstvo na mostarskoj gospodarskoj izložbi, predstavit će svoje gospodarstvo, ali i bogatu kulturu.

Mostarski sajam, jedna od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji, održavat će se do 13. travnja u Slobodnoj zoni Hercegovine, na 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Izložba je to općeg tipa na kojoj se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz skoro svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim IT sektor i elektroindustrija.

Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajam knjige i grafičke industrije. Tradicionalno, u sklopu Mostarskog sajma bit će nagrađeni i najuspješniji vinari.

Sajam je također mjesto održavanja bilateralnih političkih razgovora, gospodarskih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja. Pored poslovnog dijela, sastavni dio sajma čine i kulturno-zabavni sadržaji.

(FENA)