NOVI ZAHTJEV PREMA VLADI HNŽ Doktori traže 100% iznos plaće za porodiljnu naknadu

NOVI ZAHTJEV PREMA VLADI HNŽ Doktori traže 100% iznos plaće za porodiljnu naknadu
Ilustracija

Sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u poziva sva udruženja u županiji, kao i sve stanovnike da im se pridruže u zahtjevu Vladi HNŽ da se, kao u susjednoj ŽZH, porodiljno odsustvo ubuduće plaća 100% iznosa osnovice plaće.

"Trenutno se porodiljno odsustvo s posla tijekom 12 mjeseci iza poroda plaća 80%, a u današnje vrijeme kada ljudi jedva spajaju kraj s krajem sigurno doprinosi dijelom u odluci obitelji o broju djece.

Natalitet u BiH je u stalnom padu, a za bilo koju državu to je nešto od presudne važnosti za budućnost i opstanak. Žena, majka brigom i odgojem djece doprinosi budućnosti društva i nije u redu da za tu, možda i najvažniju njenu ulogu bude plaćena manje nego za posao koji inače obavlja. Ovim putem želimo javno pokrenuti to pitanje i apelirati na Vladu HNŽ da u što skorije vrijeme naprave izmjenu Pravilnika i da porodiljne naknade budu 100% plaće radnice.

Mi ćemo zahtjev predati do kraja tjedna, a pozivamo sva udruženja i pojedince pozivamo da javno iskažu svoj stav, a kroz zahtjev Vladi za izmjenom pravilnika daju podršku ovoj inicijativi jer to se tiče svih nas", stoji u priopćenju Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.