NOVI PROSVJED U UTORAK Grad Mostar tuži aktiviste i potražuje 639.000 KM

NOVI PROSVJED U UTORAK Grad Mostar tuži aktiviste i potražuje 639.000 KM
Hercegovina.info

Umjesto obećanog rješenja, Omer Hujdur zajedno sa svojim kolegama dobio je tužbu. Zbog ometanja u zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju otpada, Grad Mostar zajedno sa komunalnim poduzećima tužilo je Udruženje Jer me se tiče, čiji je aktivist. U tužbi se traži nadoknada štete u iznosu od oko 639.000 KM jer aktivisti, inače mještani naselja u kojem se deponija nalazi, nisu dopustili odvoz smeća s ulica Mostara i okolnih mjesta.

“Logika kaže da do ovoga nije smjelo doći jer deponija nema okolišnu dozvolu, nema vodnu suglasnost, nikada nije napravljena studija utjecaja na okoliš. Građani su tražili rješavanje problema na miran način. Pisali su peticije, kada nije bilo drugog načina, krenuli smo u prosvjede i blokade”, podsjeća Omer Hujdur iz Udruženja Jer me se tiče, piše N1.

Još prije tri godine nevladina organizacija Pravo na grad upozorila je javnost da se regionalna deponija Uborak koristi, kako tvrde, za odlaganje animalnog i medicinskog otpada, odlaganje otrova s prečistača, nakon čega se lokalno stanovništvo odlučilo na prosvjede. Dokumentaciju s iskazima svjedoka proslijedili su tužilaštvu. Istraga do danas nije okončana.

“Ulazimo u treću godinu kada je otkriven i animalni i medicinski otpad, i protuzakonito gospodarenje deponijom, otrovima. U trećoj godini se kažnjava onaj koji protestira i to protiv toga da ne bude otrovan, on i njegova obitelj. To zaista pokazuje da je režim na djelu. Evo mi apeliramo, ponovo na Tužilaštvo HNŽ da jednom konačno podigne optužnicu, imaju kilograme dokumentacije, inspekcijske izvještaje, svjedoke”, napominje Marin Bago, iz NVO Pravo na Grad.

U svemu navedenom treba podsjetiti da je regionalna deponija u međuvremenu izgubila okolišnu dozvolu, nova nije potvrđena. Da su u najmanju ruku čudne okolnosti u kojima se tužba podnosi, nekoliko dana pred konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Mostar gdje su kao jedan od prioriteta za formiranje vlasti, predstavnici opozicije naveli upravo pitanje Uborka, ili kako navodi Aner Žuljević iz mostarskog SDP-a:

“Radi se o klasičnom pokušaju discipliniranja svih onih koji bi u perspektivi eventualno odlučili da brane svoja prava protiv bahatih vlasti. Ukoliko netko misli da će Udruženje građana Jer me se tiče u ovom trenutku ostati samo, grdno se vara. Uključit ćemo se na sve moguće načine“.

Omer Hujdur dodaje:

“Ako mi ne daj Bože izgubimo ovaj spor, onda idemo na međunarodne sudove”.

Nakon policijske akcije maltretiranja, kaznenih prijava, sada i tužbi, aktivisti Udruženja jer me se tiče poručuju da neće odustati u pravnoj borbi kako bi deponija Uborak konačno bila zatvorena. Za utorak su najavili i dvosatni prosvjed od šest do osam sati te pozvali građane Mostara da im se pridruže.