NERMIN AVDIĆ Djeca su sigurnija u školama nego u kafićima

NERMIN AVDIĆ Djeca su sigurnija u školama nego u kafićima
N1

Statistika neumoljivo poziva na oprez. Alarmantne brojke zaraženih stanovnika Hercegovačko-neretvanske županije ukazuju da su mogući veći problemi, što je najavio i mostarski Dom zdravlja.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, Nermin Avdić, u razgovoru za N1 govori kako su statistike zabrinjavajuće, ako gledamo samo podatke u posljednja četiri tjedna: "Prije četiri tjedna imali smo incidencu 118 na 100.000 stanovnika, a sada je 416 na sto tisuća. U odnosu na prošli tjedan imali smo povećanje od 100 posto".

Avdić navodi kako su nakon popuštanja mjera u svibnju uslijedili svadbeni saloni: "Imali smo svakodnevno svadbe što je dovelo da ulaska korone u populaciju i virus se sada širi horizontalnom linijom", navodi za N1.

Bolnički kapaciteti su prebukirani, na gornjoj su granici navodi Avdić, koji smatra kako će teško izdržati i kako je situracija alarmantna:

"Rješenje je uvođenje dodatnih mjera. Lako je naći zgradu gdje ćemo smještati pacijente, ali je nemoguće naći kadar koji će usluživati sve zaražene. Lako se može dogoditi da u narednih mjesec ili dva dođe do urušavanja zdravstvenog sustava", ističe Avdić koji dodaje:

"Mi smo u Kriznom stožeru donijeli odluku da prvo štitimo zdravstveni sustav kako bi omogućio što duži rad. Zatim, da škole ostanu što duže u pogonu jer mislim da su djeca u školama najsigurnija, a zatvaranjem škola ta bi djeca prešla u kafiće koji su mnogo opasniji. Meni je logičnije da radi škola nego kladionice i zabavni klubovi".

Avdić smatra kako je potrebno zatvoriti i granice: "Ne radi se o revanšizmu nego jednostavno da spriječimo širenje virusa. Međutim tu imamo otežavajuću okolnost jer nemamo ministarstvo zdravstva na državnoj razini".

Navodi kako nam slijedi crni scenarij ako se nastavi sa ovakvim povećanjem broja zaraženih: "Međutim, uvođenjem restriktivnih mjera, koje su privremeno, može se smanjiti broj zaraženih. Također, treba iskoristiti zimsko razdoblje da brojke svedemo na normalu", navodi u razgovoru za N1.