Nema dogovora za “Mo parking” i gradski proračun

Mo parking
Isto tako, iako su prošli svi zakonski okviri i danas je upitno usvajanje gradskog proračuna koji je predložen u iznosu od oko 58 milijuna maraka.

Propusti u nabavi

Današnja sjednica na kojoj će biti riječi o parkiranju, prijedlogu proračuna kao i nacrtima regulacijskih planova sazvana je na zahtjev Kluba Hrvata kao i neovisnih vijećnika iz razloga što smatraju kako je krajnje vrijeme da se odluke usvoje te da bez odluka o uvođenju naplate parkiranja upitno je i usvajanje gradskog proračuna.
Ispred Kluba SDA Adil Šuta je kazao kako, po njihovom mišljenju, ova sjednica nije pravilno zakazana, jer nedostaje odluka o izvršenju proračuna, a bez te odluke smatraju da nema smisla raspravljati ni o proračunu.

- Propustili su pravni dio i nemoguće je sutra usvojiti proračun, kazao je Šuta.
Kad je u pitanju "Mo parking", Šuta je kazao kako je Klub SDA ranije tražio da se u sklopu ovih odluka dostavi izvješće pravobranitelja Grada Mostara i Službe unutarnjeg nadzora o tome je li u nabavi opreme za spomenuto poduzeće bilo propusta i radnji koje nisu sukladne zakonu. 

- To su stvari koje nedostaju, predložene odluke i dalje su iste, unatoč našim amandmanima ništa nije promijenjeno. Naprosto, želi se odluka donijeti što prije, ne gleda se je li ista kvalitetna ili nije. Još nisi stečeni uvjeti za ovu odluku, a gradonačelnik se ponaša vrlo bahato, kazao je Šuta.
Vijećnik Marko Romić je kazao kako ni on nije optimističan o pitanju današnje sjednice.
- Mi smo tražili sazivanje ove sjednice te predložili ovaj dnevni red, jer je naprosto vrijeme da se ove odluke usvoje. Međutim, vijećnici SDA nisu raspoloženi da se odluka o parkiranju usvoji i da se to pitanje riješi. Pitanje parkiranja je preduvjet za usvajanje proračuna.Teško je reći što će biti na sjednici, ali prema sadašnjem raspoloženju, odluke neće proći, kazao je Romić.

Istaknuo je kako će neusvajanjem proračuna nastati i masa drugih problema, kao što je financijska blokada grada i izvršavanje financijskih obveza.
- Nažalost, svake godine kasnimo s proračunom i to je praksa u našem gradu. Odluku o privremenom financiranju naše vlasti maksimalno iskosiste ali i zloupotrijebe, kazao je Romić.

Kaznene prijave

Vijećnik "Boljitka" Milenko Paunovski je mišljenja da se ove odluke o parkiranju kao i regulacijski planovi moraju usvojiti jer su one preduvjet za bolje punjenje proračuna.
- Usvajanje odluka vezanih za JP "Mo parking" usko je vezano za proračun. Ako se one ne usvoje, onda nema ni proračuna. Ukoliko SDA misli da stvari nisu rađene po zakonu, neka podnesu kaznenu prijavu protiv gradonačelnika i neka onda to rješava tužiteljstvo ili sud, a odluke neka se podrže jer nema smisla ovo više odgađati, kazao je Paunovski.

Kažimo i to kako sjednica ponovno neće biti održana u Gradskoj vijećnici, nego u zgradi federalne Vlade.

Poduzeće odavno spremno

Vodstvo JP "Mo parking" odavno naglašava kako je ovo poduzeće spremno krenuti s regulacijom mirujućeg prometa u gradu. Ljudi koji će raditi odavno su spremni, prošli su svu potrebnu obuku te su samo potrebne odluke Gradskog vijeća da krenu s radom i da ovo poduzeće počne prihodovati i stvarati dobit ovom gradu. Ukoliko se odluke usvoje u prvoj fazi, krenut će se samo s naplatom uličnog parkiranja. Cijena satne parkirališne karte razlikovat će se po zonama, pa će tako u I. zoni parkiranje u trajanju do 60 minuta iznositi 1,50 maraka, u drugoj 1 marku, a u trećoj pola marke.

Nacrti regulacijskih planova

Prema predviđenom dnevnom redu, vijećnici bi trebali razmatrati i nacrte regulacijskih planova, i to regulacijski plan u obuhvatu ulica Kralja Zvonimira, Kralja Tvrtka i Kneza Domagoja, regulacijski plan za područje Zalika, Zgoni I, Rujišta, regulacijski plan za golf terene te nekoliko regulacijskih planova vezanih za južni dio grada, odnosno područje Rodoča.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list