NAROD PROTIV KAMENOLOMA Posljednji poziv Vladi HNŽ da poništi ugovor

Kamenolom Kuti Livač prosvjed
Fena

Mještani Kuti Livča održali su se u subotu mirni prosvjed s kojeg su još jednom pozvali mjerodavne institucije da ponište koncesijski ugovor s poduzećem 'Majdan Kuti' o izgradnji kamenoloma u tom mjestu koje se nalazi petnaestak kilometara sjeverno od Mostara.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zabranila je prije dva mjeseca izvođenje rudarskih radova na tom lokalitetu do pribavljanja zakonom propisanih odobrenja, a mještani okupljeni oko Građanske inicijative 'Kuti' traže ukidanje koncesija i da se na taj način završi priča o kamenolomu u Kutima.

"Mi smo prije više od mjesec dana dostavili zahtjev ministru Laketiću (op.a. županijski ministar Ministar gospodarstva Željko Laketić) za preispitivanje koncesije koji ništa po tom pitanju ne radi i koji, prema našim informacijama, ni ne misli išta raditi. On čeka da mi odustanemo, ali mi ne mislimo odustati i mi ćemo se boriti za svoje domove i za svoje obitelji", kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Građanske inicijative 'Kuti' Aner Omanović.

Mještani tvrde kako su prije dvadesetak godina od njih traženi potpisi da se na tom lokalitetu iskopa nešto kamena i pržine za obnovu Starog mosta te da su ti potpisi kasnije, bez njihovog znanja, iskorišteni da se poduzeću 'Majdan Kuti' dodijeli koncesija za eksploataciju mineralne sirovine dolomita i krečnjaka na razdoblje od 21 godinu.

Kamenolom Kuti Livač prosvjed

Stanovnici Kuti Livča smatraju kako bi kamenolom izazvao ekološku katastrofu i primorao ih na iseljavanje. Također tvrde da je investitor svojim teškim strojevima uništio most i lokalnu prometnicu koje su mještani izgradili vlastitim sredstvima. Po Omanovićevim riječima, problematično je i to što se lokacija kamenoloma nalazi na minski sumnjivom terenu.

"Sada vrše pritisak na BHMAC (Centar za uklanjanje mina u BiH) i Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) da riješe minsku situaciju, a prije su tvrdili da mina nema, i preko nekih stranačkih veza pokušavaju riješiti taj problem. Mi jesmo za uklanjanje mina, ali i za poništavanje dozvola", istaknuo je Omanović.

On je podsjetio da je u Gradskom vijeku Mostara Vesna Šunjić pokrenula inicijativu da se iz prostornog plana Grada Mostara izbriše kamenolom te je još jednom pozvao županijske vlasti da ponište koncesiju, piše Fena.

"Vlada HNŽ je ta koja treba ukinuti koncesiju, ali Vladu zastupa Ministarstvo gospodarstva HNŽ, odnosno ministar Željko Laketić. To je sada u njegovim rukama, ali on ne namjerava ništa raditi. Mi nećemo odustati od naših zahtjeva i ako se uskoro nešto ne riješi spremni smo organizirati prosvjede u samom gradu", naručio je Omanović.