NAKON 8 GODINA ČEKANJA Evo što su pitali mostarski vijećnici, njih 11 se nije ni oglasilo

NAKON 8 GODINA ČEKANJA Evo što su pitali mostarski vijećnici, njih 11 se nije ni oglasilo
hercegovina.info

U Mostaru je u tijeku druga sjednica Gradskog vijeća, a jedna od prvih točaka bila su vijećnička pitanja. Gradski vijećnici su u sat vremena mogli postaviti po dva pitanja, a to pravo je iskoristilo ukupno 24 vijećnika. Iako vremenski rok od sat vremena nije probijen, od 11 vijećnika nismo čuli nijedno pitanje što je u jednu ruku zanimljivo s obzirom da građani Mostara već osam godina čekaju odgovore na mnoga pitanja. 

U nastavku donosimo pitanja vijećnika

Adil Šuta: Što je radila Gradska uprava kako bi pripremila značajan broj odluka i prijedloga za Gradsko vijeće Grada Mostara sa ciljem da se kroz novu izgradnju pune proračunski fondovi, posebno sredstva za infrastrukturne projekte? Što poduzima služba za inspekcijske poslove povodom paljenja guma na području Bišće polja i nelegalnog boravka osoba romske nacionalnosti na području Bišće polja i u Vrapčićima?

Kažimir Milićević: Službi za komunalne poslove Grada Mostara, da dostavi popis svih autobusnih stajališta grada Mostara te u kakvom su stanju? Menadžmentu Mo-busa, da dostave broj mjesečnih karata za srednjoškolce, studente i umirovljenike s područja Mostara. Da li Mo-bus pokriva cijelu općinu Mostar s javnim prijevozom te ako nije koji je razlog?

Anel Kljako: Koliko iznosi plaća direktora javne ustanove Centra za kulturu Mostar, a kolika je prosječna plaća u istoj instituciji? Da Rad službe za unutarnji nazdor dostavi sve kvartalne analize za razdoblje od 2012 do danas.

Haris Nazdraić: S obzirom na odron dijela pećine koji se dogodio u ulici Gojka Vukovića preko puta Krive ćuprije u Starom gradu, tražim od Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo informaciju što se konkretno poduzelo na rješavanju ovog slučaja koji ugrožava prometnicu iznad te živote i imovinu građana Mostara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Šunjić: Molim Odjel za društvene djelatnosti i Službu za nekretnine da dostavi popis svih stambenih i poslovnih jedinica u vlasništvu Grada Mostara. Tko ostvaruje prava na iste te po kojoj osnovi? Također ih molim da dostave stanje o Školi u Vojnu. U kakvom se stanju građevina nalazi te da li na bilo koji način ugrožava zdravlje i sigurnost djece i nastavnog osoblja?

Slaven Bevanda: Za graonačelnika, da li povjerenstvo za davanje stručne ocjene dostavlja izvješće o svom radu te ako postoje takva izvješća da se ista prezentiraju? Drugo pitanje za gradonačelnika i Odjel za nekretnine, da li postoji popis poslovnih prostora koji se nalaze u vlasništvu grada koji su dati u zakup ili besplatno korištenje?

Lamija Duranović-Vinković: Pitanje se tiče rada zdravstvenog vijeća koje je imenovano 2.3.2012. Zbog čega nisu imenovani novi članovi po završetku mandata prethodnog saziva i da li i u kojem razdoblju planirate imenovanja novih članova zdravstvenog vijeća?

Adela Gosto: Odjelu za privredu komunalne i inspekcije poslove, zbog čega su u Fejićevoj ulici pomjerene ili nisu u funkciji fiksne i mobilne prepreke koje su onemogućavale ulazak motornih vozila koja ugrožavaju projekt Grada Mostara koji je vrijedan preko 3 milijuna maraka?

Ivan Zelenika: Zašto izgradnja prometnice na potezu Bleiburških žrtava - Hajduka Mijata Tomića stoji nedovršena? Kada se planira njen dovršetak te završetak eksproprijacije prema bolnici? Primarna kanalizacijska mreža Vrelo Ilići - Cim – Balinovac. postoji li dokumentacija i osigurana novčana sredstva za priljučak na sekundarnu mrežu dijela Ilića koji nije spojen na primarnu mrežu?

Irma Baralija: Prigrađani – Salakovac, dio stanovnika se već dvije godine bori za pitku vodu. Dijelovi vodovodne mreže pokazuju da se depoziti za vodu nalaze nezaštićeni. Može doći do namjernog i sučajnog zagađenja. Kako je moguće da se to nije saniralo? Da se dostavi podatak koliko ima domaćinstava koji uopće nemaju vodu i pitku vodu? Koliko imamo naselja koji nemaju kanalizacijsku mrežu?

Silvio Bubalo: Tko su korisnici odobrenih građevinskih dozvola na području Grada Mostara u razdoblju od 2012. do danas te molim da mi se dostavi popis zajedno sa lokacijama? Tko su korisnici odobrenja za postavljanje reklamnih panoa, billboard površina i displeja u Gradu Mostaru te da mi se dostavi popis zajedno sa lokacijama te cijene po kojima je Grad izdao te lokacije?

Vesna Šunjić: Da li je urađen inspekcijski nadzor ilegalnog odlaganja i spaljivanja otpada u Rodoču i Jasenici na putu za Aluminij? Da li je urađena valjana analiza od obrade komunalnih voda. Ukoliko jeste, molim da se dostavi ista na uvid – i to zadnja verzija.

Boška Ćavar: Kada će biti zatrpan iskop u ulici kneza Domagoja za koji je Odjel za urbanizam i građenje izdao tri zaključka koji očito ne vrijede s obzirom da rupa i dalje nije zakopana? Za izgradnju prometne trake 2+2 na potezu Hotel Ero – Španjolski tg, tražim financijski plan, odluku o pilanju stabala, odluku o tome gdje su stable završena, idejni projekt za taj dio grada te što će biti sa zgradom stare željeznice?

Antonio Zelenika: Informacija o izvorima vode, podzemnim tokovima u Gradu Mostaru i je li inspekcija ima spisak nelegalnih objekata u njihovoj blizini? Koliko u Gradu Mostaru na javnim parkinzima ima obilježenih parking mjesta za osobe sa invaliditetom? Je li taj broj zakonski propisan?

Tomislav Primorac: Kako riješiti pitanje ruševina u Gradu Mostaru?

Jasmin Pandur: Molim izvještaj o utrošenim sredstvima iz proračuna Grada Mostara za 2020. godinu za stavke Grantova pojedincima iz sredstava Civilne zaštite za elementarne nepogode.

Nazif Derviškadić: Šemovac, ulazak u Unesco zonu. Problem nastao izgradnjom Dompesa i izlijevanja fekalnih u oborinske umjesto kanalizacijske cijevi. U Radobolju se izlijevaju fekalije, imamo pacove, smrad, ekološku katastrofu. Je li se pogrešno prespojila Pučka kuhinja, Dompes ili je došlo do urušavanja kanalizacijskij i oborinskih cijevi?

Goran Bošnjak: Pristupni put Osnovne škole u Ilićima. Zašto nije raspisan natječaj za izradu projektne dokumentacije i elaborata kod Osnovne škole Ilići s obzirom da su sredstva u proračunu za to osigurana?

Nataša Jekić: Zbog čega status i primanja zaposlenika insititucija kulture Grada Mostara nije usklađen sa primanjima i statusom zaposlenika Gradske uprave? Radi izrade elaborata, tražim broj zaposlenih, koeficijente, stručnu spremu zaposlenika kulturnih institucija u Mostaru.

Damir Knezović: Informacija za izgradnju područne škola u Vojnu. Da li je ugrađen pročistač otpadnih voda na Deponiji, ukoliko nije molim objašnjenje.

Adem Macić: Što je s posmrtnim ostacima pronađenima kod parking iza bivšeg Hita?

Mirza Drežnjak: Što je s prijedlozima potencijalnih lokacija odlagališta otpada koje je predložila komisija? Da li su urađene studije za potencijalne lokacije s obzirom da su odobrena sredstva i što oni kažu?

Sanel Žuljević: Kada će biti isplaćene naknade za rad članovima i zamjenicima biračkih odbora na lokalnim izborima s obzirom da su sredstva usvojena krajem prošle godine?

Arman Zalihić: 80% prihoda po osnovi dodjeli građevinskog zemljišta preraspodjeluju se gradskim područjima. Odluku o dodjeli tih sredstava donose komisije koje čine gradski vijenići određenog gradskog područja. S obzirom da od 2012. nismo imali gradsko vijeće, pa nije bilo ni vijećnika ni komisije za gradska područja, da li je u navedneom razdoblju trošen novac gradskih područja i ako jeste tko je vršio raspodjelu i na temelju kojeg pravnog akta? Tražim izvješće prihoda i rashoda gradskih područja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.