Najezda glodara u Mostaru, građani u strahu od epidemije

škola Antuna Branka Šimića, ulica Fra Didaka Buntića, kanalizacijski i vodovodni sustavi, glodari, deratizacija

... u Neretvu i Radobolju, gradska sanitarna inspekcija naložila je provođenje ciljane deratizacije. Mostarci su u strahu od pojave epidemije jer glodari mogu biti izvor i prenositelji brojnih zaraznih oboljenja, piše Dnevni avaz.

Trodnevni rad
- Sanitarni inspektori Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara su, na usmeni zahtjev građana, izvršili inspekcijski nadzor te konstatirali da je na tim lokalitetima uočen izmet miševa u velikim količinama. Inspektor je utvrdio da je neophodna hitna deratizacija zbog opasnosti za zdravlje i život ljudi - kazao nam je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ Eniz Čolaković. On je istaknuo da će, po nalogu gradske inspekcije, inspektori već danas započeti s ciljanom deratizacijom koja bi trebala biti završena za tri dana.

Nedostatak novca
Međutim, stručnjaci ističu da će time problem biti tek djelimično riješen te ističu da će se pravi efekt postići tek nakon sistemske deratizacije koja u gradu na Neretvi nije provedena od 2008., iako Pravilnik o načinu obavljanja obvezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije nalaže obvezu njihovog provođenja dva puta godišnje na području cijele Županije. Ali, zbog nedostatka novca u budžetskoj kasi, na sistemsku deratizaciju čeka se već devet godina.

3.000 potpisa na peticiju
U organizaciji Udruženja „Vrisak" proteklih dana skoro 3.000 građana Mostara potpisalo je peticiju kojom se od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ i Vlade HNŽ traži da osiguraju sredstava u budžetu za sistemsku deratizaciju. Monika Ćubela, glasnogovornica Udruženja, istaknula je da će u idućim danima pokušati dogovoriti sastanak s nadležnima u Vladi da bi im predali peticiju s potpisima i pokušali iznaći rješenje za ovaj problem.