FOTO  Mostarskim vatrogascima nedostaje djelatnika, vozni park se obnavlja, ali trebaju im nove cisterne

PVP vatrogasci Mostar
Hercegovina.info

Vatrogasci diljem Hercegovine u posljednje vrijeme imaju pune ruke posla. Svakodnevno na novim lokacijama izbijaju novi požari i borbe s vatrenim stihijama nisu niti malo lake. Na području Mostara posljednjih dana vatrogasci su gasili velike požare u Rodoču, Bačevićima i Jasenici. Na prvoj liniji obrane uvijek su, naravno, vatrogasci. No, kada je u pitanju područje Mostara iz Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar kažu kako imaju problema s brojem vatrogasaca.

"Imamo 68 djelatnika i to nam je veliki problem. Prije desetak godina je bez znanja vatrogasaca donesen, plan zaštite od požara na području Grada Mostara, gdje je definiran broj vatrogasaca. Moram napomenuti da je još prije rata, kada su funkcionirala poduzetna vatrogasna društva; u Sokolu, Aluminijskom, na Rudniku i kada je bio jak DVD Mostar, bilo je 98 profesionalnih vatrogasaca, a sada je kako sam rekao taj broj smanjen na 68, a u međuvremenu je enormno povećan broj stanovništva, kao i broj stambenih objekata. Mora se napraviti sistematizacija u Gradskoj upravi i napraviti Vatrogasna brigada Mostar s ispostavama u sjevernom i južnom dijelu grada", kaže za Hercegovina.info Marinko Petrić stručni savjetnik i instruktor za nastavu u PVP Mostar.

PVP vatrogasci Mostar

Starosna dob je također problem.

"Starosna dob je takva zato što iza rata nije priman dovoljan broj mladih ljudi. Sada to nadomještavamo kroz sezonske radnike. Grad Mostar je sezonski zaposlio 13 djelatnika preko Zavoda za zapošljavanje, a pet njih je zaposleno prije sezone i oni imaju položen vatrogasni ispit. Ove godine pet ili šest vatrogasaca odlazi u mirovinu, a za dvije do tri godine čak dvadeset profesionalnih vatrogasaca ide u zasluženu mirovinu. Njihova starost je oko 60-ak godina što je nepojmljivo za vatrogasce. Naši vatrogasci i sada imaju beneficirani radni staž, ali nam to iza rata godinama nije uplaćivano. Iz tog razloga su ljudi dočekali da u ovim godina rade.

Vozni park se iz dana u dan obnavlja, nedostaju samo nove cisterne.

PVP vatrogasci Mostar

"Imamo dosta starih vozila. No u posljednje vrijeme smo dobili i dosta donacija. Dobili smo četiri nova vozila. Također Grad Mostar je nabavio tri nova vozila, jednog MAN-a i dva Amaroka. Problem su nam cisterne. Znači situacija je takva da smo dobro opremljeni tzv. navalnim vozilima koji brzo mogu izaći na intervenciju, ali nemamo pratećih cisterni. Veliki je problem nabavki. Mi spadamo pod javne nabavke i tu se vatrogascima stvara problem. Mi smo u ovu sezonu trebali ući s novim kacigama i opremom za šumske požare. Međutim, netko se žali na nabavku pa se to razvuče na godinu ili dvije. Jučer smo imali tri ozljede vatrogasaca. Mi moramo te nabavke ili ubrzati, ili izbjeći ili nabavljati bez njih. 

U manjim općinama veći problemi.

"Ostali imaju još većih problema, budući da je Mostar najveće središte u HNŽ-u i naravno najviše se ulaže i sigurno su vatrogasci u manjim općinama u većim  problemima. Iako moramo istaknuti kako su i oni dobili po dva vozila kao donaciju od Civilne uprave HNŽ-a i s ta dva vozila oni mogu adekvatno odgovoriti za manje svoje područje, a imaju i manje stambenih jedinica i broj ljudi. Također kod njih je problem što dosta tih manjih općina nema riješen status vatrogasaca , nego se vode kao DVD-ovi. Mislim da se u HNŽ-u treba postarati i da se provede Federalni zakon o vatrogastvu, kako bi i ti vatrogasci imali sva prava kao i svi drugi", rekao je Petrić za Hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.