FOTO  Mostarski univerzitet se pohvalio novim studijskim programima

Dan otvorenih vrata Univerziteta Džemal Bijedić
Hercegovina.info

Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru na Danu otvorenih vrata budućim studentima predstavio je više od 50 studijskih programa na svim ciklusima studija, kao i nove studijske programe - Kulturalni studiji i bosnistika, Mikrobiologija i Farmacija. Prorektor za financije Univerziteta 'Džemal Bijedić' Veldin Ovčina kazao je kako je Dan otvorenih vrata redovita praksa te obrazovne ustanove, istaknuvši pritom značaj tri nova studijska programa.

"Univerzitet ide sa zahtjevima tržišta rada, odnosno propagiramo takve studijske programe koje nove generacije zahtijevaju i traže. Cijenimo da su multidisciplinarni studiji, u najmanju ruku, budućnost ne samo ovog univerziteta, nego i svih univerziteta", istaknuo je Ovčina u izjavi za Fenu.

Mostarski univerzitet trenutno broji oko 4000 aktivnih studenata na preko 50 studijskih programa, sva tri ciklusa studija. "Natječaj je raspisan i negdje oko 1000 studenata tražimo već i ove akademske godine. Nadamo da će broj tih studenata početkom devetog mjeseca biti kudikamo veći i da ćemo s istim tim studentima krenuti u nove pobjede i Univerzitet dizati na još veću razinu u odnosu na već postojeću, a koja je jednako tako zavidna i danas", kazao je Ovčina.

Rektor Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru Elvir Zlomušica, je kazao kako je očekuje ove godine oko 2000 studenata, na tri ciklusa studija. "U prvom krugu očekujemo oko tisuću studenata. Ove godine imamo nekoliko studijskih programa. Mislim da ćemo uz postojeće programe koje smo apdejtirali, imati ozbiljnu ponudu što se tiče studenata Bosne i Hercegovine i šire", kaže rektor mostarskog Univerziteta.

Jedan od novih ovogodišnjih studija koje je i Mikrobiologija koju je pokrenuo Odsjek za biologiju Nastavničkog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru. Šef Odsjeka za biologiju Sanel Riđanović kazao je kako se dugo razmišljalo o pokretanju tog studija na mostarskom univerzitetu, a posebice sada u kontekstu pandemije koronavirusa.

Jedna od budućih studentica mostarskog Univerziteta je i Džejla Palalić iz Donjeg Vakufa koja je u Bugojnu završila opću gimnaziju, a koja svoju budućnost vidi u informacijskim tehnologijama. "Prvobitno sam upisala tu školu iz razloga što nisam znala šta dalje studirati. Tek sam na kraju četvrtog razreda shvatila da je moj poziv Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru", kazala je Palalić.

"Kako bismo udovoljili potrebama tržišta rada i boljoj zapošljivosti diplomiranih studenata, Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru pokreće novi studijski program Farmacija. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, zanimanje diplomirani farmaceut se svrstava u najtraženija i deficitarna zanimanja u posljednjih pet godina u našoj zemlji", kazala je izvan.prof.dr. Maja Kazazić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.