MOSTARSKI SPELEOLOZI Toliko je smeća, moguće je veće zagađenje pitke vode

Speleolozi
Speleološko društvo „herceg“ Mostar

U sklopu projekta “Primjena specifičnih vještina speleologije u zaštiti okoliša na području Hercegovine”, u organizaciji Speleološkog društva ”Herceg” i Speleološkog društvo ”Zelena brda” iz Trebinja, održana je tribina o zaštiti krškog ekosustava i podzemnih voda.

Po riječima predsjednika Speleološkog društva ”Herceg” Mostar Ivana Marića, glavni cilj projekta je skrenuti pozornost javnosti na utjecaj otpada u speleološkim objektima na vodu koju svi pijemo, piše Fena.

Smeće najveći problem

Mi trenutno radimo na platou iznad Mostara, Raškoj gori, Gorancima i Bogodolu, koji su prepuni jama. Nažalost, primijetili smo u njima da ima velikih količina smeća i onda smo došli na ideju da uradimo jedan ovakav projekt s obzirom da znamo da su ispod nas podzemne vode i da bi moglo doći do nekih loših utjecaja na vodu koju pijemo, kazao je Marić.

Bojan Šunjić iz Speleološkog društva ”Herceg” dodao je kako hercegovački kraški predjeli nemaju puno tekućih voda, već se uglavnom radi o podzemnim vodama koje kraški predio čisti, skuplja i na kraju izbacuju najčešće u velika vrela u podnožjima planina.

Upitna čistoća vode

Okolica Mostara i praktično cijela Hercegovina koristi pitku vodu iz velikih vrela u koja voda dolazi kroz te kraške šupljine. Ako su zagađene špilje naravno da zagađenje dolazi do izvorišta pitkih voda, upozorio je Šunjić.

U okviru projekta, dodao je, planirano je istraživanje jama te klasificiranje koje jame su zagađene i kojim otpadom.

Planirano je i čišćenje jama te ono što je najvažnije, prevencija koja će se provoditi kroz predavanje u školama o zaštiti voda, kroz javne tribine i kroz izradu posebnog dokumentarnog video materijala kojim ćemo upozoriti stanovništvo Hercegovine koliki je značaj očuvanje podzemnih objekata i najvećeg blaga: pitke vode, istaknuo je Šunjić.

Aktivnosti koje provode Speleološko društvo ”Herceg” i Speleološkog društvo ”Zelena brda”, dio su šireg projekta “Jačanje Zelene mreže u BiH” koji uz financijsku podršku Veleposlanstva Republike Italije u BiH implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH).