MOSTARCI ŽELE SPORTSKU DVORANU Pokrenuta kampanja 'Dvorana to smo mi'

kampanja, dvorana to smo mi, Mostar, sport

Kako bi se podigla svijest o potrebi za sportskom dvoranom u Gradu Mostaru pokrenuta  je kampanja "Dvorana to smo mi" u sklopu projekta Medijska pismenost.

Prema analizi rezultata istraživanja na području Mostara postoje registrirana 103 sportska udruženja od toga 36 je vezanih za korištenje sportske dvorane. Iz Sportskog saveza Grada Mostara kažu kako većina klubova koji su u članstvu treninge odvijaju u neadekvatnim uvjetima, školskim dvoranama (neke od njih prokišnjavaju), zakupljuju termine u privatnim dvoranama ili treniraju vani (mlađi uzrasti treniraju u večernjim terminima na školskom igralištu bez reflektora).

Prije 34 godine započela je gradnja dvorane u Mostaru, rat je dočekao betonski kostur koji je radi promjene projekta bio uklonjen 2000. godine.

Godine 2010. Počinje gradnja novog kostura dvorane do danas nije završen, od 2010. do danas utrošeno je 8.506.485,96 KM.

Za završetak radova potrebno je kako navode 30-ak milijuna KM.

Po našim saznanjima Mostar je ostao bez domaćinstva Svjetskog rukometnog prvenstva za igrače do 21 godine iz razloga što nema adekvatnu sportsku dvoranu za jedan takav događaj.

Kroz metode javnog zagovaranja cilj je da podignemo svijest vladajućih na svim razinama, sportskih udruga, obrazovnih institucija, građana, mladih i rekreativaca o potrebi za sportskom dvoranom u Gradu Mostaru. Mostar je jedini grad u Hercegovini, a i šire koji nema adekvatnu sportsku dvoranu. Grad koji ima 103 registrirana kluba od kojih je 36 vezano za sportsku dvoranu. Grad koji je podario neke od najvećih sportaša u regiji kao što su Bojan Bogdanović, Mirza Teletović, Igor Karačić, Ivan Karačić, Marino Marić, Amina Kajtaz; kao i ostali mladi sportaši koji rastu u svojim klubovima, a treniraju u malo je reći sportskim uvjetima.

Koliko je mladih odustalo od sporta ili otišlo u druge sredine da grade svoje karijere, a nisu imali priliku u svome gradu. Vrijeme je da se završi započeto jer sve je više mladih koji napuštaju zemlju. Vrijeme je za poduzeti neophodne korake da se problem nepostojanja dvorane riješi, kao i prepoznavanje nadležnih institucija za rješavanje tog problema.

Kada bi netko od tih turista došao i prošetao ovim našim gradom prvaka ništa mu ne bi kazivalo da se nalazi u gradu koji je dao toliko vrhunskih sportaša. Igrališta u gradu je sve manje, djece koja igraju nogomet ili košarku još manje. Kada bi taj turist upitao bilo koga na ulici gdje se nalazi sportska dvorana u kojoj su prve korake napravili gore navedeni sportaši taj bi ga čudno pogledao i krenuo dalje bez odgovora.

Upravo zbog svega navedenog, odlučili smo se pokrenuti kampanju zagovaranja baš na ovu temu. 

Hercegovina.info