MOSTARCI IZLAZE U NEDJELJU "Ljudima je svega do grla, očekujemo promjene"

Mostar anketa
hercegovina.info

Mostarci u nedjelju - 20. prosinca, konačno izlaze na izbore. Birati će 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene gradske liste, a izabrani će potom odlučivati tko će biti gradonačelnik.

Različite ankete daju različite predikcije, a s obzirom da su Mostarci posljednji put glasovali 2008. godine, nezahvalno je bilo što predviđati. Činjenica je pak da svake, pa tako i ove izbore, ne odlučuju oni koji na njih izađu, već oni koji ne izađu. Potvrđuju to i ovogodišnji Lokalni izbori gdje je u brojnim sredinama izlaznost bila ispod 50 posto.

Nakon 12 godina se postavlja pitanje koliko su sami građani Mostara zainteresirani za izbore. Jesu li i sami upali u letargiju ili konačno žele konzumirati svoje pravo izbora. Odgovore smo potražili na ulicama Mostara.

Treba izaći na izbore i treba očekivati promjene. Vrijeme je da ovu strukturu zamijene mladi i dobri ljudi. Znamo kakvih sve problema ima, od infrastrukture pa sve do toga da i dan danas ljudi kopaju po kontejnerima tražeći hranu. Vidimo i prosvjede zdravstvenih djelatnika, medicinara, HT Mostara. Ljudima je više sve došlo do grla. Nadam se masovnom izlasku. Došlo je vrijeme da svatko da svoj glas – bilo kojem čovjeku, bilo kojoj stranci. Naš glas vrijedi”, kazao je naš sugovornik Miljenko Džidić(na slici ispod).

Mostar anketa

Novinar Mirsad Behram o izborima razmišlja već mjesec dana.

“12 godina nije bilo izbora. Treba izaći na izbore i glasati jer nakon toga nemamo pravo na žalbu. Nema popravnog kao u školi. Što se tiče očekivanja – ne očekujem ništa posebno. Više-manje su to iste stranke koje su djelovale kao i do sada. Mislim da neće biti nekih dramatičnijih promjena. Nije lako procijeniti kakav će odaziv biti. Ako je vjerovati anketama nevladinih udruga, on bi mogao biti zaista velik. S druge strane, u međusobnom i privatnom razgovoru s ljudima to izgleda malo drugačije”, kazao nam je Behram(na slici ispod).

Mostar anketa

Mira Mrkonjić od izbora očekuje puno.

“Malo sam zabrinuta jer se bojim da neće odaziv birača biti dovoljan da se u Mostaru nešto pokrene i promijeni. Nadam se da se promjene mogu dogoditi kao i u ostalim gradovima BiH. Željela bih da mladost dođe na vlast, u njih imam povjerenja jer je ovih starih više dosta”.

S njom se slaže i Vesna Ivković koja dodaje kako se Mostaru događa zlo: “Nadamo se ipak da bi se ovim izborima nešto moglo promijeniti. Očekujemo promjenu”.

Mostar anketa

Mostarci, nakon što su 12 godina bili lišeni iluzije da u ovakvom sklopu nešto mogu promijeniti, imaju priliku u nedjelju reći kakav Mostar žele - onaj u kakvom su do sada živjeli ili neki novi.

“Volim Mostar makar ‘vaki”, stari je grafit na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru od čijeg se nastanka ništa nije promijenilo po pitanju ljubavi Mostarca prema svom gradu. Nažalost, ništa se nije promijenilo ni po pitanju toga što je on i dalje – ‘vaki.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.