Mostar: Vijećnici imuni na patnju naroda

No, prijedlog Sindikata službenika i namještenika da se na dnevni red izvanredne sjednice uvrsti usvajanje proračuna za ovu godinu, nije dobio potporu dvije trećine vijećnika.

Za taj prijedlog bili su vijećnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HSP-a BiH Đapić-dr. Jurišić, SDP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, a vijećnici SDA i Stranke za BiH protiv, čime nije bila osigurana dvotrećinska većina za uvrštavanje te točke u dnevni red.

Iz SDA i SBiH svoje protivljenje argumentirali su prijašnjim stajalištem kako ‘ne žele raspravljati o proračunu prije nego što se izabere gradonačelnik Mostara’. Dopredsjednik Sindikata Zvonko Stanić nije krio svoje ogorčenje ovakvim potezom bošnjačkih vijećnika.

 - I Klub Hrvata i Klub Srba u Gradskom vijeću podržali su prijedlog sindikata da se na dnevni red uvrsti točka o proračunu. Međutim, Bošnjaci su to odbili i kao predstavnik sindikata ogorčen sam njihovim potezom. Očigledno je da štrajk više nije dovoljno jak mehanizam pritiska na vlast, jer vijećnike uopće ne pogađa činjenica da štrajkaju svi korisnici gradskog proračuna - rekao je Stanić, dodavši kako će vjerojatno Sindikat podignuti kaznene prijave protiv pojedinih vijećnika, ali i samog visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

 - Očajni smo. Ne znam više što učiniti jer jednostavno niti jedna naša akcija nije urodila plodom. Moguće je da podignemo kaznene prijave protiv vijećnika koji koče usvajanje proračuna, ali i protiv visokog predstavnika. On je omogućio da se sve ovo događa i već godinu dana ništa ne poduzima - izjavio je rezignirani Stanić.

On je istaknuo kako su vijećnici u Gradskom vijeću u potpunosti izgubili svoj integritet jer ‘ne postupaju po savjesti nego po nalogu stranačkih šefova’.

- Ako već o svemu odlučuju stranački šefovi, onda nam Vijeće i ne treba. U Vijeću bi trebali sjediti ljudi koji predstavljaju građane, a ne svoje stranačke šefove - kazao je Stanić.

slobodna dalmacija