Mostar: Suradnja pravne znanosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

konferencija

Znanstvena konferencija "Suradnja pravne znanosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - aktualne teme", na kojoj će se kroz četiri panela razgovarati o pitanjima europskog prava, ustavnog, upravnog, kaznenog i civilnog prava, počela je u četvrtak na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Sabrina Horović kazala je kako je ovo prvi put da se konferencija Akademije pravnih znanosti Hrvatske održava u Mostaru.

- Na to smo jako ponosni, to je odnos hrvatske i bosanskohercegovačke pravne znanosti i prakse, njezine sadašnjosti i perspektive i nadam se kako ćemo u ova dva dana imati velik broj sudionika, ali i drugih sudionika koje teme ove konferencije zanimaju - kazala je Horović.

Napomenula je kako će konferencija trajati dva dana te da će okupiti eminentne stručnjake i imati vrlo zanimljive teme podijeljene u četiri kategorije, a nakon svake obrađene teme vodit će se i rasprava. Predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske Davor Derenčinović istaknuo je kako je vrlo važno da susjedne države surađuju kada je riječ o pravnoj znanosti.

- Pravo je jedan dinamičan organizam, ono se razvija i ne poznaje granice, a s obzirom da ćemo se baviti i temama europskog prava, smatramo kako će neka iskustva hrvatskih pravnika pomoći Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu - kazao je Derenčinović.

S obzirom na to da postoji veliki interes kolega, Derenčinović dodaje kako će konferencija biti podijeljena u četiri panela na kojima će se stručnjaci baviti pitanjima europskog prava, ustavnog, upravnog, kaznenog i civilnog prava. Akademija pravnih znanosti Hrvatske strukovna je organizacija koja okuplja gotovo 150 doktora prava iz Republike Hrvatske i jačanje znanstvene suradnje s pravnim fakultetima i drugim institucijama pravne znanosti u susjednim zemljama smatra jednim od prioriteta svog djelovanja.

Svake godine ova Akademija organizira i održava godišnje znanstvene skupove na pravnim fakultetima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a ovo je prvi put da se, u suradnji s Pravnim fakultetom SUM-a, konferencija održava izvan RH.

Na prethodnim skupovima sudjelovali su pravni znanstvenici iz drugih zemalja te značajno unaprijedili perspektivu hrvatske pravne znanosti, a Akademija je otvorena za suradnju sa svim institucijama koje se bave pravnim obrazovanjem i znanošću u drugim zemljama.