MOSTAR Stranci traže ponavljanje prvog kruga glasovanja za gradonačelnika

Gradsko vijeće Grad Mostar
hercegovina.info

Novoizabrano Gradsko vijeće Grada Mostara je 5. veljače usvojilo odluku o izboru gradonačelnika Mostara javnim glasanjem. Ova odluka je u suprotnosti sa članom 36. Statuta Grada Mostara, u kojem se navodi da se izbori u Gradskom vijeću moraju obaviti tajnim glasanjem, navodi se u zajedničkoj izjavi međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Izjavu o Gradskom vijeću Grada Mostara potpisuju Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Delegacija Europske unije i specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika.

Pozivamo Gradsko vijeće da proces glasanja vrati na poziciju koja je u skladu sa Statutom Grada Mostara i da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara. Zemlja koja teži članstvu u Europskoj uniji mora se pridržavati principa vladavine zakona”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Gradske vijećnike pozivaju da pokažu odgovornost i da hitno izaberu gradonačelnika na narednoj sjednici uz puno poštivanje principa vladavine zakona i Statuta Grada Mostara.