Mostar: Štrajk glađu djelatnika Šuma Herceg-Bosne

šume herceg bosne
"Štrajk ćemo prekinuti sutra kada će se održati sjednica Nadzornog odbora Šuma HB u kojem nam je obećano rješavanje problema i prelazak u novu firmu. Znači sutra ćemo napraviti pauzu, a ako se ništa ne dogodi do petaka idemo u nastavak štrajka i poduzimanje rigoroznih mjera", kazala je predsjednica skupštine Sindikata Šuma Herceg-Bosne Mirjana Zovko

Zovko je također istaknula kako čekaju i odluka Vlade Hercegovačko-neretvanske županije o tom poduzeću, a koja bi trebala održati sjednicu 30 rujna.

"Agonija djelatnika Šuma HB traje već godinama i nema institucije pred kojom se nije prosvjedovalo zbog rješavanja osnovnih radničkih prava", kazao je predsjednik Unije neovisnih sindikata Federacije BiH Josip Milić.

On je istaknuo kako ni premijer HNŽ-a Srećko Boras, a ni županijska ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vesna Pinjuh ne mogu prati ruke i govoriti kako to nije njihov problem, jer u vremenu kada ovo poduzeće grca u dugovima formiraju paralelno Šumsko-gospodarsko vijeće.

Milić je podsjetio da su sve županije u Federaciji BiH formirale šumsko gospodarska poduzeća bez ikakvih problema, a da jedino HNŽ nije preuzela ovlasti koje je trebala preuzeti od Šuma Herceg-Bosne.

Inače, na dan izbora bit će točno 25 mjeseci od kada djelatnici Šuma HB nisu dobili plaće. Za svoje nagomilane probleme kao najodgovorniju smatraju ministricu Pinjuh, a jedni koji im je se obratio od kada su najavili štrajk glađu jeste federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić, koji ih je posjetio.

Potporu Sindikatu Šuma HB uputili su i djelatnici Hercegovačke televizije Mostar koji su danas došli u prostorije Šuma HB za vrijeme štrajka, jer kako su naveli, i sami se nalaze u sličnoj situaciji.

(Fena)