"MOSTAR PARKING" Od planirana dva miliijuna mjesečno jedva se ostvari prihod od 5.000 KM

"MOSTAR PARKING" Od planirana dva miliijuna mjesečno jedva se ostvari prihod od 5.000 KM
hercegovina.info

"Mostar parking" je vjerovatno jedina tvrtka u svijetu koje od planirana dva miliijuna mjesečno jedva ostvari prihod od 5.000 KM. Situaciju dodatno pogoršava to što im sva zarada ide na blokirani račun za otplatu dugovanja.

Direktor "Mostar Parkinga" Darko Knezović za Klix.ba pojasnio je razloge zbog čega se tvrtka nalazi u trenutnoj situaciji.

Kako je dodao, glavni problem leži u činjenici da je Gradsko vijeće Mostara raspušteno 2012. godine prije nego je održana zadnja sjednica na kojoj su trebali dobiti instrumente za naplatu parkinga, odnosno, dozvolu za izdavanje prekršajnih prijava.

"Shodno tome, tvrtka nema uvezan sistem, niti može poslati prekršajnu prijavu onome ko parking ne plati, kao što je regulirano u svim gradovima, pa čak i manjim mjestima. Zbog toga u Mostaru parking plaćaju samo turisti i slučajni prolaznici koji se zaustave, iako svi aparati uredno rade", kazao je direktor "Mostar parkinga", koje posluje sa svega devet ljudi.

Podsjetio je da je "Mostar Parking" zapošljavao 140 radnika, od kojih je većina zaposlenika bila iz Gradske uprave Mostara.

Međutim, kako je naveo, s obzirom na to da nikada nisu uspjeli funkcionirati kako je planirano, naglo su im se stvorila dugovanja kojih se ne mogu osloboditi.

"Neki od bivših radnika su se vratili u Gradsku upravu, neki su preminuli, neki umirovljeni, a plaće za preostalih devet radnika nisu redovne zbog kompletne situacije", kazao je Knezović.

Dodao je da Grad Mostar, kao njihov osnivač, pomaže kako bi se sačuvalo tvrtka te se nada da će se u budućnosti oporaviti. Kako je naveo, jedini izlaz iz trenutne situacije je formiranje nove vlasti.

"Mostar Parking" trenutno ima blizu 650 parkirnih mjesta, a naplata je formirana u tri zone, tako da je cijena parkinga u prvoj zoni 1,50 KM, u drugoj 1,00 KM, a u trećoj 0,50 KM, dok se na parkinzima izvan ulice naplaćuje 1,00 KM po danu.

Uprkos niskim cijenama, rijetki vozači plaćaju parking jer znaju da zakonski ne mogu biti sankcionisani.

"Kada se formira novo Gradsko vijeće i kada dobijemo dozvolu za prekršajne naloge, mi ćemo u vrlo kratkom razdoblju vratiti sva dugovanja i postati respektabilna tvrtka, koja će zapošljavati 120 ljudi i puniti gradski proračun", kazao je Knezović na kraju razgovora.

Do tada će dugogodišnji problem "divljeg parkiranja" ostati neriješen i oslonjen na kulturu vozača, a tvrtka "Mostar Parking" bilježiti nove gubitke u poslovanju, dok gotovo sva i ruralna mjesta ubiru značajna sredstva upravo od naplate parkinga.