MOSTAR Nema dogovora oko gradonačelnika, a ima oko izbora rukovodstva Vijeća

BH Blok mostar sastanak
hercegovina.info

U susret konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara koja će se održati u petak, danas je u Mostaru održan sastanak svih stranaka koje su napravile izborni rezultat u Mostaru. 

“Razgovarali smo o sjednici u petak. Mislim da će se izabrati rukovodstvo Vijeća, i da ćemo krenuti tim putem. Ono o čemu smo se složili su problemi građana Mostara. Mi smo kao domaćini naveli deset teza oko kojih ćemo tražiti podršku za reforme u Gradu Mostaru, a tiču se svega onog što smo najavili u programureforma javnih poduzeća, statut Grada Mostara, proračun, i da dalje ne nabrajam”, kazao je ispred BH bloka Arman Zalihić.  

"Ono što je evidentno, oko čega nema dogovora, koji zapravo nismo ni očekivali danas, jeste kandidat za gradonačelnika", naveo je. 

“Sva tri bloka imaju svog kandidata, ali mislim da će se ići u smjeru da tko god bude izabran biti će prije izabran nego 2018”, kazao je Zalihić podsjetivši da je odlukom OHR-a izmijenjen statut u pravcu da u trećem krugu treba prosta većina, da svi oni čiji kandidat ne bude prošao ne prave blokade i da GV krene nakon toga sa radom u punom kapacitetu na svim onim problemima koji čekaju osam godina.

Kandidatkinja Naše stranke za gradonačelnicu Irma Baralija istaknula je da joj je iznimno drago da su se odazvali predstavnici svih stranaka koje participiraju u Vijeću, dodavši da je atmosfera bila prilično konstruktivna. Istaknula je da je bilo jako ambiciozno i nerealno da će se na prvom sastanku dogovoriti bilo što krupnije, ali ono što je važno i oko čega sve stranke imaju konsenzus jeste da ne žele da grad ovoliko dugo bude u jednom bezvlašću. Izrazila je nadanja da će se na sjednici u petak izabrati rukovodstvo Vijeća, a možda birati i gradonačelnik.

SDA-ov kandidat za gradonačelnika Zlatko Guzin također je izrazio zadovoljstvo što su sve političke stranke danas sjele za stol i razmijenile mišljenja. “Nisam osobito zadovoljan rezultatima i zaključcima jer u principu ništa nismo zaključili. Lijepo bi bilo da možemo odaslati poruku i mislio sam da ćemo oko nekih stvari zauzeti zajedničko stajalište, a na temelju prijedloga Koalicije. Mislim da je na tom fonu bio I BH blok da se na prvoj sjednici donese odluka da se ide u smislu javnog glasovanja za izbor gradonačelnika. Naravno da smo se usuglasili da će na prvoj sjednici biti izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća i to je jedini rezultat ovog sastanka”, kazao je Guzin. 

Kazao je da misli da će se morati još mnogo razgovarati da bi se nešto postiglo u Gradu Mostaru. HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mostara dr. Mario Kordić zahvalio je domaćinima sastanka na organizaciji istoga i medijima na zanimanju za ovu jako bitnu temu.

“Pomalo naš izborni sustav pokazuje sve svoje manjkavosti. Oko većine tema kojih smo se danas dotaknuli imamo nekakav konsenzus. Kao što Irma kaže svima nam je bitno da se u Mostaru kvalitetnije i bolje živi. Raditi ćemo na tome, tu očito nemamo nikakvih problema, ono gdje zapinjemo jeste izbor gradonačelnika Grada Mostara. Kako smo kroz kampanju, a evo i danas govorili, bilo bi puno mudrije i jednostavnije da je izbor gradonačelnika u Mostaru direktan. Imamo tu pravnika koji kažu da bi trebalo mijenjati i neke ustavne odredbe da bi se to dogodilo”, kazao je Kordić dodavši da je današnji sastanak poruka na koji se način u kulturnom svijetu rješavaju problemi.

Izrazio je nadanja da na sjednici u petak neće biti nadmudrivanja, nego da će se nastaviti na fonu današnjeg sastanka, izabrati rukovodstvo, jer vijećnike čeka jako puno posla. 

Na novinarsko pitanje je li ona kandidatkinja BH bloka za gradonačelnicu, Baralija je odgovorila da je ona kandidatkinja Naše stranke, a SDP će se o tome očitovati sutra. Na upit o imenima za čelo Vijeća, Slaven Bevanda ispred HRS-a je kazao da će se više znati u petak, nakon konstituiranja klubova naroda. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.