Mostar ne može imati tri izborne godine zaredom, izbori se mogu održati 2020.

Damir Džeba

Sada više nema vremena za donošenje odluka kojima bi se provela odluka Ustavnog suda i osiguranje uvjeta da se nova vlast u Mostaru bira na općim izborima koji će se održati ove godine u listopadu.

Godina izbora

Iako su jučer predstavnici nekih političkih stranaka nagovijestili kako postoji mogućnost da se izbori održe iduće godine, u HDZ-u BiH su takvu mogućnost odbacili. Kako nam je rekao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba, ova stranka je već ranije zauzela stav kako se lokalni izbori u Mostaru mogu održati samo uz opće izbore ili će se nova vlast birati na idućim lokalnim izborima koji bi trebali biti održani 2020. godine. - Sve ostalo otvara veliki prostor za mahinacije. Također, zamislite da lokalni izbori budu u Mostaru 2019. godine, a onda opet lokalni izbori 2020. godine, uz ove koje imamo 2018. godine. To bi značilo kako bi Mostar imao tri izborne godine zaredom, što bi grad dovelo u jako tešku situaciju i vjerojatno radikaliziralo stanje - rekao je jučer Džeba za Večernji list. Stoga je trenutačno najrealnija opcija da u Mostaru lokalnih izbora neće biti do 2020. godine, ali to ne znači kako će započeti pregovori političkih stranaka biti prekinuti. - Mi moramo nastaviti razgovarati i na kraju doći do rješenja. Taj put nema alternativu. Razgovori koje smo započeli bit će nastavljeni i nadam se kako ćemo na kraju provesti odluku Ustavnog suda i osigurati uvjete u Mostaru u kojima mogu biti provedeni lokalni izbori - poručio je Džeba. On je ponovio kako provođenje odluke Ustavnog suda ne predstavlja kompromis nego obvezu svih političkih stranaka te kako se o sudskoj odluci ne može raspravljati, nego je konačno treba provesti.

Dva modela

- Mi na stolu imamo dva modela po kojima se mogu dogoditi izbori u Mostaru i bilo je samo potrebno odlučiti koji model primijeniti. Da smo takvu odluku donijeli ovoga tjedna, imali bismo izbore u Mostaru ove godine, Ipak, bošnjačke stranke žele u sklopu provedbe odluke Ustavnog suda značajno mijenjati Statut grada. HDZ BiH je stajališta kako se o tome treba razgovarati, ali u novoizabranom Gradskom vijeću, a ne na pregovorima političkih stranaka koje imamo sada. Kada izaberemo novo Gradsko vijeće, neka ono donosi odluke o tome kako će Mostar izgledati i biti ustrojen - zaključio je Džeba. Tako će Mostar vjerojatno na izbore čekati još dvije godine. Valjda će politika do tada dogovoriti rješenje. •

večernji.ba