FOTO/VIDEO  Džeba: “Mukotrpne i uspješne dogovore je poništavao Petrisch”

Damir Džeba
Damir Džeba
Pri formiranju vlasti Hercegovačko-neretvanska županija je jedna od najdelikatnijih, a povrh svega, unutar nje kao već trajno pitanje stoji "zakočeni" Mostar. Džeba je već duže vrijeme unutar pregovora o novim prihvatljivim modelima biranja gradske vlasti, ali ništa manje bitni izazovi čekaju njegovu stranku i ostale političke partnere na višim razinama vlasti.

Kao mlad političar već duže vrijeme je pod reflektorima medija i javnosti. "Susretao sam se sa svakakvim politikama, banke, sportski klubovi, bolnice... Politika kao pojam upravljanja je prisutna svugdje", dodaje Džeba. Trenutno je i izvršni ravnatelj Političke akademije HDZ-a BiH na što je izrazito ponosan zbog političkog obrazovanja i uvezivanja Hrvata od Orašja do Neuma.

Bez obzira na zanimljiv obiteljski posao proizvodnje leda i aktualnosti formiranja državne i federalne vlasti mi iz razgovora izdvajamo dio o Mostaru i Županiji. "Gomilanje funkcija nikome nije dobro, pogotovo kod Hrvata, ali u Domu naroda nas očekuje izrazito odgovoran i ozbiljan posao. Iz toga jer proizišao dogovor da ubuduće Đuro Prkačin vodi klub hrvatskih zastupnika u HNŽ-u, a da ja budem u Sarajevu...", pojašnjava promjene Džeba.

STRANCI POKVARILI, DOMAĆI POPRAVLJAJU

Od nametnutog (Paddy Ashdown, OHR) Statuta i biraja gradskih vjećnika do danas, Džeba pamti riječi visokog predstavnika: "Baš ga se sjećam, u Centru za kulturu je izjavio kako mi moramo na primjeru Mostara primijeniti demokraciju, ali ju malo izokrenuti, promijeniti da stvari funkcioniraju. O pokojnima sve najbolje, ali napravio nam je takav nered..."

Više puta je pojašnjavana priča da se na lokalnoj razini mora poštivati vrijednost glasa svih birača, baš ono što nije bio slučaj u Mostaru nakon nametanja. Devet stranaka koje su imale bar jednog zastupnika u parlamentu su sjele i pokušale dogovoriti nova pravila. Na pitanje zar se logika i matematika nisu mogle ranije primijeniti Džeba tvrdi se u raspravi uđe politikanstvo i u dogovor pravila se uvuku druge stvari (građevinske procedure i sl.).

ZA MOSTAR MOŽE SVE, ALI KAO MODEL U SVIM SREDINAMA

Dogovoreni su neki modeli, ništa nije službeno potpisano, ali međunarodna zajednica je pozvana kao promatrač procesa. No, svakoga zanima jedno pitanje - kada se mogu očekivati izbori. Džeba kaže kako im se nadao još 2016., ali su uteg postale stvari koje nemaju veze s provedbom ustavne odluke (status, zamjenici gradonačelnika itd.). "Mi smo bošnjačkim političarima rekli - što želite, može sve, nije problem, ali neka to uđe u Zakon o lokalnoj samoupravi, pa da i ostale sredine imaju isto načelo."

Na tragu toga mnogima prvo na pamet pada Travnik, na što se Džeba prisjeća 1997. godine kada su iz trećeg pokušaja uz naše domaće ljude, političare, stavljeni amandmani na Ustav FBiH gdje kažu da će županije s posebnim statusom (SBŽ, HNŽ) imati svoja središta uređena na istim načelima, da bi nakon cijelog procesa došao tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petrisch i poništio što su naši političari dogovorili. "Onda je poprilično licemjerno kada kažu da je odgovornost dogovora na našim lokalnim političarima. Gle čuda, kada se mi dogovorimo, oni nam to ponište. I visoki predstavnici dobivaju novac s nekim ciljevima."

Kako se razgovor ne bi sveo na sve ono što treba popravljati Džeba je istaknuo i pozitivne mostarske trendove poput rasta zaposlenosti van javnog sektora na koji je bio moratorij, povećan je broj upisane djece u osnovnim školama. Na opasku voditelja kako treba inzistirati i na kriteriju izvrsnosti o kojemu je bilo govora na Saboru HNS-a BiH, Džeba smatra kako je jedina prava politika - politika kadroviranja. Upravo na kriteriju izvrsnosti, kao i na komunikacijskoj strategiji.

O formiranju Vlade HNŽ-a Džeba smatra kako postoji nova dobra volja, da je razdoblje različitih blokada iza, a vrijeme reformi ispred nas. Više se slušalo ljude na terenu, ali sve te dodatne analize treba i moći provesti. HDZ BiH i koalicija stranaka HNS-a su htjeli u Skupštini prvo pristupiti svim ostalim strankama po legitimnosti tj. broja glasova koje su dobili.

Sve ostale detalje zanimljivih tema pogledajte u video prilogu emisije.