MOSTAR Na dočeku više od 10 000 posjetitelja, sigurnost na najvišoj razini, angažirani i specijalci

Advent u Mostaru
hercegovina.info

Na dočeku Nove godine u Mostaru, u koju će građane uvesti Indira Levak (ex Colonia), očekuje se više o 10 000 posjetitelja. Smještajni kapaciteti u Mostaru su popunjeni i gotovo je nemoguće pronaći slobodan krevet. Organizatori su zbog odlične posjećenosti posebnu pozornost posvetili i sigurnosnom aspektu, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

"Advent u Mostaru doseže kulminaciju ovih dana. Iza nas je niz dobrih programa i koncerata koji su bili zapaženi i dobro posjećeni. Blagdanski ambijent, dobra glazba, izvrsna gastronomska ponuda u kućicama. Sve je to stvorilo jednu dobru sinergiju i eksploziju dobrog raspoloženja koja se prenijela na cijeli grad. Lica Mostaraca su ukrašena osmijehom i meni je to asocijacija na ovogodišnju manifestaciju. Mislim da je to najbitnije, da smo izazvali dobro raspoloženje u gradu", rekla je članica Organizacijskog odbora Sanela Ćorić Mešić.

Advent u Mostaru

"U petnaestak dana vidjeli smo 30-ak programa i bilo je uistinu sjajno. Uspjeli smo tehnički zadovoljiti programe. Obećavam da ćemo za novu godinu napraviti jedan pravi spektakl. Radi se o programu koji je koncipiran na dvije večeri, po dvije grupe. Prvu noć na doček nove godine program kreće u 21 sat. Najprije ide provjerena grupa Twist. To je grupa koja je nastupala na velikim pozornicama. Nakon toga slijedi nastup Indire Levak koja je nekad bila u Coloniji, ali ona i sada dolazi sa svojim bendom. Ono što možemo reći da je to jedan atraktivan, dinamičan i rasplesan nastup i malo koga ostavlja ravnodušnim. Time smo se i vodili pri odabiru. Da napravimo nešto što će nas uvesti u Novu godinu, a opet je za svakoga", rekao je Mili Tiro.

Advent u Mostaru

"Sutradan, 1. siječnja program započinje u 20 sati. Najprije ide grupa 'Dva i po čoeka', a nakon njih čovjek koji je jedan od rijetkih koji se može pohvaliti uzlaznom glazbenom karijerom, a to je Josip Palameta. On je ponos grada što se tiče glazbe u posljednje vrijeme u Mostaru. Imat ćemo lijepo vrijeme. Koristim priliku da pozovem i ljude iz drugih gradova da dođu u Mostar i da zajedno uđemo u novu, a nadam se i bolju 2022. godinu", dodao je Tiro.

Poseban program za djecu.

"Također, 31. siječnja očekuje nas i dječja Nova godina. Program je zanimljivo napravljen. Bit će pjesme, plesa, magije. Nastupit će i dječji zbor Roti, dječji studio Flash, štićenici dječjeg doma u Mostaru, učenici iz Mostarskih osnovnih škola, zatim Lola klaunovi, predstava Djeda Mraza. Dašak magije donijet će mađioničar Stefano, a na dječju Novu godinu dolaze Lino, Mišelinko i Djed Mraz s poklonima za djecu, a dječja lica će oslikavati najbolja face lifting majstorica u gradu Jasmina Kazazić", rekla je Ćorić Mešić.

"Zanimljivi programi osim Mostaraca privukli su i brojne turiste. Imamo informacije da je u Mostaru za doček nove godine gotovo nemoguće naći slobodan smještaj. Osim programskog, organizacija zahtjeva i sigurnost. Vodili smo računa i o tome. Predviđen je pojačan angažman policije i zaštitarske službe", dodala je.

O samom sigurnosnom aspektu govorio je glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić .

Advent u Mostaru

"Policijska uprava Mostar, odnosno Policijska postaja centar bit će nositelj osiguranja za doček Nove godine na otvorenom. Po procjeni organizatora očekuje se 10 000 posjetitelja, a možda i više. To je u našem planu osiguranja okarakterizirano kao skup visokog rizika. Pored policijskih službenika bit će angažirana kompletna Jedinica operativne potpore, odnosno specijalna policija. U 19 sati na mjestu gdje će se održati koncert inspektori odjela za protueksplozivnu zaštitu će uraditi KDZ pregled, kao i svih okolnih zgrada. Nakon završenog pregleda, policijski službenici zauzet će svoja mjesta oko bine. Jednako tako, mjesto događanja bit će osigurano po dubini s policijskim službenicima. Znači, park Zrinjevac, Staklena banka, Španjolski trg, SRC Rondo i Kantarevac. Bit će tri ili četiri prstena policijskih službenika. Rukovodni kadar će također biti na Španjolskom trgu tako da će komunikacija između policijskih službenika i rukovodnog kadra PU Mostar biti neposredna", kazao je Marić.

"Na dočeku svi će biti angažirani do 3 sata ujutro. Drugi dan po planu je ostati do 2 sata, ali po potrebi će se produžiti", dodao je.

Policija i u civilu.

"Posebna pozornost će ići ka sprječavanju i kažnjavanju kaznenih djela. Znači uporaba pirotehnike koja nije dozvoljena, točenje alkohola mlađim osobama, zlouporaba opojnih droga. Bit će i policajaca u civilu koji će biti među posjetiteljima", zaključio je Marić.