Mostar: Klub zastupnika HDZ-a BiH teško optužuje direktoricu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a

Kako je priopćeno iz toga kluba, navedenom odlukom se predviđa uposliti 13 novih službenika u Zavodu i to prema "već uhodanim metodama političke korupcije", s obzirom na postojanje zabrane upošljavanja novih zaposlenika u iduće tri godine.

"To upošljavanje novih službenika stajat će preko 500.000 maraka na godinu, što znači još veću birokratizaciju države.

Aktualna direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a prekršila je zakon i dovođenjem sina jednog od čelnika Vlade HNŽ-a na način da nije bilo upražnjeno mjesto za njegovu poziciju.

"Dotični radi u direkciji Zavoda, a vodi se da je uposlen u Rami što je nedopušteno", navodi se u priopćenju u kojemu se ističe kako je osim toga i u Čitluku bez pripravničkog staža i radnog iskustva uposlena osoba u bliskim rodbinskim odnosima direktorice Zavoda.

U Klubu ističu kako o nezakonitostima direktorice, koja je uvjerila Vladu HNŽ-a u potrebu nove sistematizacije, najbolje govori podatak fiktivnog zadržavanja novca na računima Zavoda.

"Umjesto da se troši za namjenu - prava osiguranika - novac trenutno služi za prikrivanje stvarnog stanja unutar Zavoda, ali i zdravstvenog sustava.

Također, ovakvom odlukom je Vlada HNŽ prekršila načela na koja se obvezala prema MMF-u, odnosno riječ je o povećavanju troškova bez suglasnosti.

Javno pozivamo nadležne institucije da reagiraju i javno prozovu odgovorne za kršenje načela na koja su se obvezale sporazumom s MMF-om", navodi Klub zastupnika HDZ-a BiH u priopćenju.

Dalje se ističe kako bolnicama Zavod ne isplaćuje namijenjena sredstva kako bi mogle normalno funkcionirati te da osiguranici nisu dobili novu listu lijekova, obećanu prije dvije godine, a, kada ona zaživi, u startu s računa za nju biti potrebno oko 10.000.000 maraka.

U priopćenju se navodi kako u parnici s Melcomom još uvijek nije angažirana niti jedna pravna kuća te se samo može pretpostavljati zašto i u kojem smjeru, ali i na čiju štetu će završiti ishod višemilijunske parnice (nagodba).

"U zadnjoj godini Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a utrošio je na tisuće maraka na umjetničke slike, nabavu sef blagajni, ali i na službena putovanja.

Osiguranicima ovo znači smanjivanje prava. Poseban 'biser' je što nova 'kriminalna' sistematizacija propisuje da čistačice moraju imati dvije godine radnog iskustva, dok pravnik mora imati jednu godinu. Nije li to apsurd nad apsurdima?

Zakon o proglašenju jedinstvenog sustava registracije, kontrole i naplate doprinosa nalaže da u roku od devet mjeseci Porezna uprava preuzme zaposlenike koji su radili na poslovima registracije i kontrole obveznika uplate doprinosa iz izvanproračunskih fondova.

Tako bi u Zavodu skoro njih desetak trebalo biti prebačeno na rad u Poreznu upravu, a neki bi mogli ostati i bez posla, a sve to, unatoč činjenici da je nezakonito dovoditi nove ljude, te druge otpuštati. Evo prigode ako mjerodavno tužiteljstvo želi raditi svoj posao", navodi se u priopćenju Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HNŽ-a.

fena