MOSTAR IMA BLIZANCA U ITALIJI – Isto ga znaju po Starom mostu, tri godine mlađem od našeg

bratimljenje, Mostar, Bassano

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara, uz ostale točke dnevnog reda biti će predložen i “akt bratimljenja“ između Grada Bassano del Grappa(Italija) i Grada Mostara(BiH).

U prijedlogu bratimljenja navodi se da kroz dva grada Bassano del Grappa (Italija) i Mostar (Bosna i Hercegovina) protiču dvije rijeke (Brenta i Neretva) i da na obe rijeke dominira povijesni most - Stari most.

“Gradovi se često prepoznaju zahvaljujući njihovom značajnom arhitektonskom elementu koji se postepeno poistovjećuju sa samim gradom zbog njegove povijesti, tradicije i naklonosti. U slučaju Bassano del Grappa i Mostara, oni se prepoznaju i univerzalno bivaju prepoznati po njihovom mostu. Dva mosta toliko različita po svojoj arhitektonskoj strukturi, a tako neobično povezana nizom situacija i događaja koji su pratili njihovo turbulentno postojanje”, ističe se u opisu bratimljenja.

IMAJU ISTO IME:
Bassano – Stari most
Mostar – Stari most 

SUVREMENICI SU:
Bassano – 1569 (u izvornoj arhitektonskoj paladijanskoj izvedbi)
Mostar – 1566 (u izvornoj arhitektonskoj izvedbi od kamena)

NOSE POTPIS SLAVNOG ARHITEKTE
Bassano – Stari most, u svom trenutačnom izgledu, nosi ime Andree Palladio-a, najvećeg arhitekte svoga vremena zapadnog svijeta, a naručen je od strane Grada Bassano uz odobrenje i financiranje Republike Venecije, tada sile zapadnog svijeta.
Mostar – Stari most je „projektirao mimar Sinan“ (sa službene stranice UNESCO-a) i naručen je od strane sultana Sulejmana Veličanstvenog.  

DVA MOSTA - IKONE DVA GRADA.
Koji je element za trenutačno prepoznavanje dva grada u svijetu? Nemamo nedoumica: Bassano del Grappa – Stari most; Mostar – Stari most. 

Smatrajući da su gore navedeni elementi identiteta snažni razlozi za povezivanje dva mosta sa službenim paktom o bratimljenju; Svjesni da ih, nevjerovatne povijesne činjenice koje povezuju prošlost dva grada, mogu navesti na zajednički budući put prijateljstva i uzajamnog upoznavanja kroz razmjenu iskustava na socijalnom, kulturnom i ekonomskom polju. Uzimajući u obzir da takvi odnosi mogu postati doprinos miru i prosperitetu u cijelom svijetu, smatra se stoga da stvaraju prijateljstva, održavaju veze, njeguju i jačaju odnose između svojih građana, produbljuju međusobno poznavanje njihove povijesti i kulture u kontekstu univerzalnog cilja stvaranja i razvijanja osjećaja živog prijateljstva među ljudima.

Stoga nastavljamo, paralelno s aktom bratimljenja između dva mosta, sa potpisivanjem pakta prijateljstva između dva grada, kao početne faze puta, nadamo se isplativog i plodnog, koji bi u budućnosti mogao dovesti do formalnog čina bratimljenja”, navodi se u prijedlogu akta bratimljenja koji će se naći pred vijećnicima.