Mostar i Konjic stavljeni pod kontrolu, u Čitluku situacija alarmantna

Nermin Avdić
Hercegovina.info

U posljednja 24 sata u HNŽ-u je potvrđeno devet slučajava zaraze koronavirusom od čega pet u Čitluku, dva u Mostaru, te po jedan u Konjicu i Jablanici. 

"Mostar i Konjic smo donekle uspjeli staviti pod kontrolu i to je nešto što je već sada u zadovoljavajućem stanju. Upravo kada smo to sve uspjeli napraviti i bili blizu da pokrenemo izolatorij u Konjicu i Mostaru, dogodio nam se veliki skok zaraženih u Čitluku što nam je sada veliki problem. Već smo dva objekta stavili u karantenu i druge mjere smo proslijedili kako Domu zdravlja tako i Kriznom stožeru općine Čitluk", kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i član Kriznog stožera HNŽ, prim. dr. Nermin Avdić. 

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Jablanici nije opasan za širenje virusa, jer je zaražena osoba pod kontrolom i u izolaciji. 

"U Čitluku nam je situacija alarmantna jer u jednom samostanu imamo 23 časne sestre koje su bile zajedno i jedan dio njih već pokazuje simptome. Organiziramo karantenu da se hrana i potrebe donose pred njihova vrata itd., da taj kontakt smanjimo na minimum. Što se tiče Majčinog sela tu smo također uveli karantenu i danas će ljudi iz Zavoda za javno zdravstvo uradili dezinfekciju. Probat ćemo tu napraviti jednu karantenu i ako je tu bila samo posjeta sestara morat ćemo dalje pratiti situaciju", naglasio je prim. dr. Nermin Avdić. 

Od pet slučajeva koronavirusa u Mostaru potvrđenih u utorak dva se odnose na već postojeće klastere, dok su tri neovisni slučajevi. 

"Čini mi se da već postoji mogućnost lokalnog transfera samog virusa što je vrlo opasno, ali zasada mislim da još uvijek možemo upratiti svaki slučaj ponaosob, s tim da nam treba više vremena kako imamo veći broj slučajeva. Mislimo da imamo poveznice za ova tri slučaja, ali ne bih izlazio u javnost s tim podacima. S tim da ovdje imamo jedan slučaj koji je vezan i za medicinsko osoblje. Moramo poboljšati zaštitnu opremu našeg zdravstvenog kadra jer su nam oni nositelji cijelog posla", istaknuo je prim. dr. Nermin Avdić.