Mostar dobiva najsuvremeniju osnovnu školu u BiH

osnovna škola

... najsuvremeniju osnovnu školu u BiH. Dugogodišnji projekt i investicija vrijedna više od pet milijuna KM trebala bi biti otvorena u rujnu ove godine. Sretniji od djece je direktor Osnovne škole Gnojnice Enes Džiho koji će iz neuvjetnog zdanja na Vrbi preći u prelijepo zdanje okruženo vinogradima.

''Školu gradimo od studenog 2014. godine. Za prvu fazu i grube radove najviše novca dali su grad i županija, kasnije federalna ministrastva i drugi donatori. Vjerujemo da smo sklopili cijelu financijsku konstrukciju od ukupno pet milijuna KM. Prošle godine smo imali blizu 350 učenika, a brojna djeca iz ovih naselja upisivala su gradske škole, jer ih mi nismo mogli ni primiti'', kaže direktor Džiho za Klix.ba.

Brojni roditelji su, znajući da se otvara novi objekt, požurili svoju djecu upisati u Osnovnu školu Gnojnice te direktor od rujna očekuje više od 450 učenika, a kapacitet je 600. ''Škola je građena po najsuvremenijim standardima i ima 5.060 metara četvornih zatvorenog prostora, 18 učionica, veliku knjižnicu, stomatološku ordinaciju...

Tu je i sportska dvorana dimenzija 46x20 metara sa 140 sjedišta u kojoj bi se teoretski mogle odigravati i međunarodne rukometne utakmice'', priča Džiho za Klix.

Škola ima i prekrasan stakleni krov, sjajnu zvučnu izolaciju, videonadzor, grijanje na pelet, dizalo za osobe s invaliditetom, svaka učionica ima poseban kabinet za nastavnika... Krov je izveden tako da je moguće da se koristi kao ljetna pozornica, a s njega se pruža prekrasan pogled na Bišće Polje, vinograde i zračnu liku.

''Oko škole je još nekoliko tisuća kvadrata slobodnog prostora gdje su planirani sportski tereni, parking za stotinjak vozila, park, čak i bazen za koji imamo projekt, a tražimo sredstva. Ono što je najvažnije, stanovnici ovog dijela Mostara dobivaju prostor gdje se njihova djeca mogu baviti i izvannastavnim aktivnostima i sportom, jer su grad ili Blagaj dosta daleko.

Cilj nam je napraviti sportske sekcije koje će biti vezane s nastavnim obavezama'', najavio je direktor u razgovoru za Klix. Direktor još uvijek pregovara s nadležnima o jednom dijelu sredstava za opremanje škole, ali to bi moralo biti na vrijeme, da djeci ništa ne nedostaje. Mali je problem što za ovu kvadraturu školi treba deset čistačica, a škola ima tri koje su pred mirovinom.