MOSTAR Djeca na igralište čekaju više od 50 dana, nigdje nije dostupan plan projekta

Park Zrinjevac
hercegovina.info

Središnji mostarski park Zrinjevac već 50 dana čeka na obnovu dječjeg mobilijara. Manje od mjesec dana uoči izbora u Mostaru, točnije 01.12.2020. godine započelo je uklanjanje opasnih drvenih konstrukcija te prijeratnih tobogana. Tada je sve ličilo na predizborno šminkanje. Danas, gotovo dva mjeseca poslije, voljeli bismo da je tako jer bi posao vjerojatno bio davno završen.

Ovako, unatoč nešto hladnijim vremenskim prilikama, mostarski mališani su izgubili svoje središnje igralište, a to nadoknađuju preskakanjem ili podvlačenjem pod improviziranu traku koja je ogradila “radove”. Do sada su, barem prema onome što vidimo na terenu, postavljeni temelji za budući mobilijar, ali se radovi odvijaju poprilično sporo, na trenutke nikako.

Obnova kao dio stavke Plana nabavki za 2020. i 2021. godinu

Prema planu utroška sredstava, jedine stavke koje možemo povezati s obnovom mostarskom parka nalaze se u Planu nabavki za 2021. godinu Javnog poduzeća Komunalno Mostar. Prema istom, za nabavu novog mobilijara bit će izdvojeno 100.000 maraka, a što uključuje nove klupe, kante za otpad, klackalice, tobogane, ljuljačke i vrtuljke.

Dodatnih šest tisuća maraka bit će utrošeno za nabavku materijala za rekonstrukciju postojećih mobilijara u parkovima. Prema istom, ugovor za ove radove trebao bi biti potpisan u lipnju 2021. godine.

S obzirom na poprilično netransparentan uvid u trenutne radove i utrošak sredstava Gradske uprave Mostar, teško je zaključiti odnosi li se navedena stavka isključivo za mostarski park Zrinjevac ili i za neke druge. 

Kako su radovi pak započeli u 2020. godini i prolongirali se na tekuću, zavirili smo i u stavke Plana javnih nabavki za 2020. godinu. Za već navedene usluge izdvojen je jednak iznos, odnosno 100.000 maraka za mobilijar i 6.000 maraka za nabavu materijala. Ugovor je, barem prema ovom planu, potpisan u lipnju 2020. godine na trajanje od dvije godine. Ipak, samo godinu dana kasnije, točnije u lipnju tekuće godine, trebao bi biti potpisan novi ugovor u vrijednosti od već navedenih 100.000 maraka.

Ono što je dodatno zanimljivo jest da se u oba plana javnih nabavki, kako onom za 2020. godinu tako i onom za 2021. godinu, nalaze gotovo iste stavke s gotovo istim iznosima i istim datumima potpisivanja ugovora. 

Nema podataka o projektu

Prema dostupnim podacima na internetu, nijedno gradsko poduzeće nije iznijelo plan obnove dječjeg igrališta u parku, kao ni okvirni plan radova i dovršetak istih. U samom parku nije dostupna ni informativna ploča koja bi ukazala na vrijednost radova, trajanje radova kao i tko je izvođač radova, odnosno od koga je nabavljen navedeni mobilijar. Važno je napomenuti da se nabavka sprava za igru djece, kao i njeno montiranje, mora obaviti od strane certificiranih tvrtki u skladu sa zakonskim odredbama iz oblasti sigurnosti djece. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.