FOTO  Mještani Kuti Livča u Mostaru: "Zaustavimo nelegalnu eksploataciju kamena suprotnu interesima lokalne zajednice"

Kuti Livač, kamenolom, peticija, Informativni štand
hercegovina.info

Članovi Eko udruženje Kuti danas su u Mostaru postavili informativni štand i organizirali potpisivanje peticije kako bi, kako kažu, "zaustavili nelegalnu eksploataciju kamena suprotnu interesima lokalne zajednice Kuti Livač". Rad kamenoloma "Zukulja" bi značio iseljavanje stanovnika lokalne zajednice, jer je suživot nemoguć.

"Danas smo odlučili građane malo bolje upoznati s događanjima u našem naselju koji imamo već nekoliko godina, te i od njih zatražiti potporu kroz potpisivanje peticije. Do sada je oko 600 građana preuzelo informativne listiće na kojima smo obrazložili što muči mještane Kuti Livča. Veliki dio njih je također potpisao peticiju što nam jako puno znači u našoj borbi", kaže za Hercegovina.info predsjednik ovog udruženja Aner Omanović.

On je još jednom istaknuo što mještani traže i na koja pitanja žele odgovore.

"Zahtijevamo da se zaustavi izdavanje nelegalnih dozvola. Sve dozvole koje su do sada izdane za kamenolom, uključujući i okolišnu koja je najvažnija su izdane nelegalno. Činjenice u okolišnoj dozvoli su neistinite. Nadalje, tražimo da se preispita koncesija. Imamo situaciju gdje je gospodarsko društvo Majdan Kuti samo prijavilo da šest godina nije radilo, a u koncesiji se jasno navodi da se ona ukida ako se nije radilo jednu godinu. Također postavljamo pitanje kako to da strani državljani mogu biti vlasnici tvrtke, a čak nemaju ni privremeni boravak u BiH? Nadalje, zašto institucije pokušavaju ishoditi dozvole investitoru, a to nije u njihovoj nadležnosti? Kakav je njihov interes", istaknuo je Omanović.

Neće dozvoliti daljnju eksploataciju.

Svaki pokušaj iste mi ćemo spriječiti. Neće biti prolaska preko ceste koja je većim dijelom u privatnom vlasništvu. Nitko neće proći dok odgovorni ne budu odgovarali. Čim se to dogodi i kažu kako su dozvole izdali nelegalno mi ćemo dozvoliti prolazak. Moram naglasiti da smo mi apsolutno za deminiranje cijelog područja, ali ponavljam, samo kada oni koji su doveli do ovoga budu odgovarali. Mine su postojale i prilikom izdavanja okolišne dozvole", zaključio je Omanović.