MJEŠTANI KUTI LIVČA Kupuje li Vlada HNŽ vrijeme za legalizaciju nezakonitih radnji?

Kuti Livač, kamenolom, Vlada HNŽ
Kuti Livač

Nakon priopćenja Vlade HNŽ-a koja se očitovala o problemu kamenoloma 'Majdan Kuti', večeras su se priopćenjem oglasili i iz Građanske inicijative 'Kuti'. Pitaju se je li Vlada HNŽ kupuje vrijeme za legalizaciju nezakonitih radnji umjesto da preispita koncesijski Ugovor s gospodarskim društvom 'Majdan Kuti' d.o.o. Mostar.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Dana 17.2.2022. godine, Vlada Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) se očitovala službenim priopćenjem putem svoje službene internet stranice o problemu kamenoloma 'Majdan Kuti'. Tom prilikom je o problemu rečeno da je 'Rudarska inspekcija Ministarstva gospodarstva HNŽ 27. kolovoza 2021. godine izvršila uvid u službenu dokumentaciju Ministarstva, te neposredni inspekcijski nadzor. Tom prilikom utvrđeno je kako poduzeće 'Majdani Kuti' d.o.o. Mostar posjeduje Ugovor o koncesiji iz 2015. godine'.

Članovi Građanske inicijative 'Kuti' smatraju da ovo očitovanje nije potpuno i nije odgovarajuće iz više razloga, te kao glavni razlog navode da je analizirajući navedeni Ugovor o koncesiji uočen niz nepravilnosti, a kao jedna od važnijih ističe se da je člankom 30. tog istog koncesijskog ugovora određeno da se koncesija ukida ako koncesionar ne obavlja koncesijsku djelatnost duže od godinu dana. Kako je od izdavanja iste prošlo šest godina, postavlja se pitanje zašto se taj Ugovor navodi kao osnova očitovanja Vlade?", navode. 

"U nastavku očitovanja Vlade navodi se da je 'rudarska inspekcija svojim rješenjem od 30. kolovoza 2021. godine poduzeću 'Majdani Kuti' zabranila izvođenje rudarskih radova do pribavljanja zakonom propisanih odobrenja' – što je još jedan problem koji kod građana izaziva nepovjerenje", ističu.

"Vlada se na ovo priopćenje", kako navode, "odlučila zbog velikog zanimanja javnosti za problem nas mještana. Međutim, članovi naše Inicijative imaju sumnju u iskrenost ovog razloga i smatraju da se na ovaj korak odlučila zbog dostavljenog Zahtjeva za preispitivanje koncesijskog ugovora s poduzećem 'Majdan Kuti', koji je upućen na adresu predsjednika Vlade Nevenka Hercega nekoliko dana prije toga. Građani se nadaju kako ova objava s njihove strane nije jedini odgovor predsjednika Hercega na upućeni zahtjev i traže zakonski reguliran odgovor!' – mještani i članovi Inicijative su jednoglasni", dodaju.

"Podsjećamo da su 10. kolovoza 2021. godine mještani lokalne zajednice 'Kuti' bili iznenađeni kada se gospodarsko društvo 'Majdan- Kuti' d.o.o. Mostar pojavilo u Kutima, jer su isti dan započeti radovi na navedenom lokalitetu u cilju iskopavanje rude dolomit".

"Po naknadnim saznanjima građana, gospodarsko društvo nije posjedovalo dozvole za iskopavanje rude, a građani sumnjaju u nelegalnost radova i zbog činjenice da je 20.11.2015. godine sklopljen Ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine dolomita i krečnjaka na lokalitetu 'Zukulja' između Vlade HNŽ i gospodarskog društva 'Majdan-Kuti' d.o.o. Mostar, gdje se radovi nisu vršili sve do 2021. godine, kada su počeli bez zakonom propisanog Odobrenja za eksploataciju i Odobrenja za izvođenje rudarskih radova", ističu.

"Nepostojanje Odobrenja je utvrdio županijski rudarsko-geološki inspektor Ministarstva gospodarstva HNŽ postupajući po molbi građana. Građani okupljeni oko građanske inicijative 'Kuti' smatraju da bi pribavljanje dozvola i odobrenja bio samo nastavak niza nelegalnosti. Dodatno podsjećamo da je izvođač radova pri prvim, nelegalnim, radovima počinio ogromnu materijalnu štetu prilaznom putu koji su mještani samostalno realizirali, da bi olakšali svoj život i rad", navode.

"Građanska inicijativa 'Kuti' je jasnog stava da se cijeli niz upitnih i sumnjivih radnji može zaustaviti samo potpunim preispitivanjem svih dokumenata vezanih za koncesijski Ugovor i uopće rad gospodarskog društva 'Majdan Kuti' d.o.o. Mostar na lokalitetu 'Zukulja'. U Zahtjevu koji je Inicijativa uputila na adresu Vlade HNŽ, navedene su sve stavke zbog čega bi trebalo preispitati i raskinuti Ugovor o koncesiji, o čemu će i javnost uskoro biti obaviještena putem medija. Građani očekuju od Vlade utvrđivanje nezakonitosti, preispitivanje svih činjenica po osnovu dokumentacije, zaštitu interesa mještana Kuti Livča, kao i trajno stavljanje točke na priču o kamenolomu na lokalitetu 'Zukulja'", zaključuju u svom priopćenju.