MJEŠTANI GUBAVICE, PIJESAKA I HODBINE "Ovim aktivnostima bi se trajno riješile aktualne anomalije u Prostornom planu"

Hodbina
Hercegovina.info

Udruženje građana sa područja Gubavice, Pijesaka i Hodbine uputilo je danas priopćenje za javnost na temu problema solarnih elaktrana koje se grade i planiraju na području ovih naselja.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Poštovani, na 32. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara vijećnik Alis Čolaković je podnio inicijativu prema Gradonačelniku Grada Mostara i nadležnim službama za reviziju aktualnog Prostornog Plana Grada Mostara s aspekta obuhvata na kojima je planirana izgradnja obnovljivih izvora solarnih i vjetroelektrana“ a iz sljedećih razloga:

Obuhvati predviđeni za izgradnju obnovljivih izvora tj solarnih i vjetroelektrana definirani su uglavnom izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Mostara u 2012. godini s određenim manjim korekcijama koje su rađene u 2022. godini, a koje su se uglavnom odnosile na zahtjeve investitora, određene zaključke Gradskog vijeća, stare trase koridora Vc, usuglašavanje s planovima većih razina itd.

S obzirom da u godini definiranja većine obuhvata za obnovljive izvore iz 2012. godine nije bilo intenzivnijih aktivnosti na izgradnji obnovljivih izvora, točnije solara i vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, samim tim se nije imalo dovoljno iskustva u ovoj oblasti, a što je za posljedicu imalo da su određeni poprilično veliki obuhvati obnovljivih izvora, a čijem definiranju nisu prethodile detaljne analize vezane za udaljenosti obuhvata od naselja, puteva, susjednih parcela, narušavanja vizure, boniteta zemljišta s aspekta mogućnosti poljoprivredne proizvodnje kao primarne grane, utjecaja na okoliš i životnu sredinu itd. Da su te analize provedene tada mogli su biti riješeni problemi koje danas imaju mještani Gubavice, Pijesaka, Miljkovića, Kozica i Prigrađani", ističu.

"Kako je u posljednje vrijeme došlo do intenzivnih aktivnosti na temu izgradnje solarnih i vjetroelektrana, a i opravdanih negodovanja građana u naseljima koji su u blizini obuhvata smatra se da je došlo vrijeme za jednu sveobuhvatnu reviziju ove oblasti odnosno reviziju aktualnog Prostornog plana Grada Mostara u djelu obuhvata planiranih za obnovljive izvore, a koja bi se ugradila u sljedeću izmjenu Prostornog plana Grada Mostara".

Hodbina

Hodbina

Revizija bi se trebala temeljiti na sljedećim principima:

1. udaljenosti obuhvata obnovljivih izvora od naselja, puteva, susjednih parcela;
2. narušavanja vizure prostora;
3. boniteta zemljišta predmetnog obuhvata na način da bi zemljišta s boljim bonitetima ostavili za mogućnost poljoprivredne proizvodnje, a lošije za instalaciju obnovljivih izvora;
4. detaljna analiza u samom prostoru, analiza je li se postojeći obuhvat ukoliko se radi o državnom zemljištu već koristi za poljoprivrednu proizvodnju od strane mještana;
5. nesrazmjerna veličina obuhvata predviđenog za obnovljive izvore u odnosu na površinu samog naselja;
6. Prilikom definiranja samih kriterija za reviziju obavezno uključiti javnost i građane u cilju davanja određenih konstruktivnih prijedloga;
7. Izraditi studiju Procjene utjecaja na okoliš i životnu sredinu koja će obuhvati cjelokupni obuhvat predviđen za obnovljive izvore, gdje je potrebno poseban fokus staviti na
konkretna mjerenja eventualnog porasta temperature u neposrednoj blizini obuhvata gdje su elektrane već instalirane.

"U inicijativi je kao prijelazno rješenje do konačne stručne revizije ove oblasti predloženo uvođenje pravila da prilikom svakog zahtjeva Ministarstva gospodarstva HNŽ za davanje suglasnosti Gradskog vijeća Grada Mostar na koncesiju za solarne ili vjetroelektrane, Povjerenstvo za koncesije Grada Mostara putem sredstava javnog informiranja obavijesti građane koji se nalaze u blizini predmetnog obuhvata kako bi isti mogli dati eventualne argumentirane primjedbe a o čemu bi Povjerenstvo za koncesije blagovremeno informiralo vijećnike Gradskog vijeća prije zakazane sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara na kojoj se izjašnjava o predmetnoj koncesij", dodaje se.

"Kao Udruženje građana odnosno mještani s područja Gubavice, Pijesaka i Hodbine opravdano zahtijevamo da Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom pokrene aktivnosti na reviziji obuhvata u oblasti obnovljivih izvora po predloženoj inicijativi, a što će u konačnici dovesti do korekcije aktualnog Prostornog plana Grada Mostara. Ovim aktivnostima bi se trajno riješile aktualne anomalije koje postoje u važećem Prostornom planu a koje su prouzročile znatno nezadovoljstvo mještana/građana Grada Mostara. Na ovaj način bi također Gradska uprava na čelu s Gradonačelnikom uvažila argumentirane primjedbe koje su stanovnici kako naselja Gubavica i Pijesci tako i ostalih naselja Grada Mostara iznosili zadnjih mjeseci", stoji u priopćenju.