MINISTAR U SUKOBU INTERESA Prvo daje zeleno svjetlo za gradnju u Mostaru, potom kao ministar odlučuje po pritužbama stanara

MINISTAR U SUKOBU INTERESA Prvo daje zeleno svjetlo za gradnju u Mostaru, potom kao ministar odlučuje po pritužbama stanara
Ilustracija / hercegovina.info

U stručnom povjerenstvu koje od 2012. odlučuje koje su to lokacije od važnosti za Grad Mostar, nema gotovo nitko odviše stručan za pitanja gradnje, a najmanje jedan član je u otvorenom sukobu interesa.

To je županijski ministar graditeljstva Suad Hasandedić. Tako je ministar Suad kao član povjerenstva godinama davao mišljenja o gradnji na pojedinim lokacijama u Mostaru. Primjerice, to isto povjerenstvo je dalo zeleno svjetlo za gradnju na Raljevini, a čemu su se tamošnji stanari usprotivili, a o čemu smo pisali, dok su se stanari Bijelog Brijega obraćali Suadu kao ministru zbog bespravne gradnje u njihovu naselju, gdje je predmet vratio Gradskoj upravi, ne uradivši ništa konkretno.

Dakle, Hasandedić kao član povjerenstva direktno odlučuje o izgradnji, a kao ministar se očitava po žalbama Mostaraca vezano za gradnju u Mostaru, što vjerojatno nema nigdje u svijetu, nego u Mostaru, da je ministar u položaju da nešto odlučuje, pa kasnije i proispituje zakonitost svojih odluka, odnosno dozvola donesenih na temelju mišljenja povjerenstva.

Zasigurno, nigdje u svijetu nema ni ministar od gotovo 70 godina, no i to u ovom slučaju je slučaj, budući da je Hasandedić 1951. godište. Uz njega, član Povjerenstva, koje je formirano s ciljem da se u Mostaru u potpunosti ne zaustavi gradnja je i Zijad Hadžiomerović, Marinka Zovko, Mladen Čabrilo i Vjekoslav Tomić.

Upravo to Povjerenstvo je, kako je kazano na današnjoj konferenciji za tisak, stajališta da je rupa u Ulici kneza Domagoja „interes za Mostar“, što bi značilo u prijevodu zeleno svjetlo gradskim gazdama da ovdje grade, premda se radi o središnjoj gradskoj zoni, gdje nema regulacijskih planova, a što ni sada gradske oce nije sprječavalo da ovdje izdaju dozvole, što temeljem mišljenja povjerenstva, što samostalno.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.