MINISTAR BEVANDA Policija radi više nego ikad, treba im povećati plaće

Slađan Bevanda
PR

Pojava koronavirusa opteretila je zdravstveni sustav, a medicinski djelatnici velikim angažmanom nastoje pandemiju držati pod kontrolom. Osim zdravstvenih radnika važnu ulogu u borbi sa bolesti koja je paralizirala cijeli svijet imaju i policijski službenici.

Prema izvješću MUP-a HNŽ-a u protekla 24 sata nije bilo prekršitelja rješenja o samoizoliranju i zabilježen je jedan prekršitelj zabrane kretanja na području općine Čapljina.

„Građani su dosta disciplinirani i oni nam na taj način pomažu u kontroli mjera koje je donio Stožer civilne zaštite HNŽ-a. Hvala im na strpljenju i velikoj dozi odgovornosti koju pokazuju u ovoj izvanrednoj situaciji. Nažalost, ima i onih pojedinaca koji ne poštuju propisane mjere i oni su sankcionirani. No, takvih osoba nema puno i možemo reći kako su građani shvatili kako je sve što radimo u njihovom interesu“, kazao je u razgovoru za hercegovina.info ministar MUP-a HNŽ-a, Slađan Bevanda.

Zapovijed o zabrani kretanja građana u HNŽ-u izvan mjesta prebivališta izazvala je dosta nedoumica kod samih građana, ali i kod samih policijskih službenika.

„Kada sam dobili Zapovijed o Stožera civilne zaštite HNŽ-a zatražili smo da nam se detaljnije protumači ova zapovijed. Mi smo zapovijed tumačili tako što osobama iz HNŽ-a nismo dopuštali kretanje u druge općine bez propusnice, dok su se osobe iz drugih županija mogle nesmetano kretati osim u vremenu policijskog sata. Dobili smo odgovor od Stožera civilne zaštite prema kojemu je naše tumačenje bilo ispravno. U petak jutro kada se počela primjenjivati zapovijed bilo je određenih problema na pojedinim punktovima, ali smo ih uspjeli riješiti i sada sve dobro funkcionira“, naglasio je ministar Bevanda.

On je u prethodnom razgovoru za hercegovina.info istaknuo kako u MUP-u HNŽ-a nedostaje 220 policijskih službenika, ali i 50 državnih službenika namještenika. Sada ističe kako unatoč nedostatku kadra sustav dobro funkcionira, a sve zahvaljujući dobroj organizaciji posla i velikoj požrtvovnosti djelatnika MUP-a.

Mnogi danas predlažu da se medicinskim djelatnicima zbog velikog angažmana u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa povećaju plaće i nagradi ih se na nesebični angažman. Ministar Bevanda zalaže se da i policijski službenici dobiju povećanje primanja, jer su i njihova uloga izuzetno značajna u ovim trenucima.

„Doznali smo za prijedlog Vlade FBiH prema kojemu bi se državnim službenicima, pa tako i policajcima smanjile plaće zbog ekonomske krize. Sindikat je odmah reagirao i jasno se oglasio protiv tog prijedloga, a i mi smo reagirali na isti način. Smatramo kako policijski službenici sada rade više nego ikada i ne trebaju im se umanjivati primanja. Štoviše, maksimalno ću se zalagati da policijski službenici za svoj rad u ovim teškim uvjetima dobiju veće plaće. Sigurno su to svojim radom i zaslužili“, istaknuo je ministar MUP-a HNŽ-a, Slađan Bevanda u razgovoru za hercegovina.info.

Prema riječima ministra Bevanda u MUP-u su u veljači počeli s nabavkom opreme za zaštitu djelatnika od koronavirusa.

„Dobro smo zaštili naše djelatnike i to je razlog što na svu sreću nemamo nijednog policijskog službenika zaraženog koronavirusom. Kada je u Mostaru potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom 17. ožujka imali smo nekoliko policijskih službenika koji su bili u kontaktu sa provozaraženom osobom u HNŽ-u. Oni su prošli vrijeme samoizolacije i nisu imali simptome ove bolesti. Sada u samoizolaciji imamo osam policijskih službenika“, riječi su ministra Slađana Bevande.

U razgovoru za hercegovina.info on je potvrdio kako je testirano 12 djelatnika MUP-a koji su bili negativni na Covid-19, dok još čekaju nalaze za njih deset koji su naknadno testirani.