MARKO LACO U Aluminiju sve po planu, radnici dolaze na posao početkom kolovoza

Mark Laco IT Odjel Aluminij Abraham Group
Ilustracija / hercegovina.info

Abraham grupa oglasila se kratkim priopćenjem za javnost u kojemu je prokomentirala medijske natpise kako nisu ispunjene odredbe ugovor o najmu Aluminijevih pogona zbog čega je ugovor o najmu, prema tim navodima, ništavan.

"Tvrtka Aluminij Industries d.o.o. menadžment i međunarodni partneri potpuno su posvećeni uspješnoj provedbi projekta i nastavit će neumorno raditi na obnavljanju proizvodnje i ponovnom upošljavanju Aluminijevih radnika. Svi procesi i potezi do sada poduzeti u skladu su o odredbama ugovora o zakupu potpisanog s Aluminijem d.d. i zakonima Bosne i Hercegovine", navodi se u priopćenju Abraham grupe.

Isto je za hercegovina.info potvrdio regionalni direktor MT Abraham grupe Marko Laco. Prema njegovim riječima sve se nastavlja u redovnom procesu, i u skladu s detaljima ugovora, s kojim se svatko može upoznati. "Početkom kolovoza ljudi se vraćaju na posao. Zašto početkom kolovoza, pa zato što tako piše u ugovoru", kaže Laco dodavši da mu nisu jasni napisi koje se odjedanput pojave. 

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 milijuna maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

U travnju ove godine Aluminij Industries d.o.o., podružnica M.T. Abraham grupe, i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske tvrtke. Ugovorom je predviđeno da se tijekom ljeta 2020. godine pokrene proizvodnja u pogonu ljevaonice te da se zaposli oko 200 bivših radnika Aluminija.

U Aluminiju je proteklih mjeseci obavljena inspekcijska kontrole financijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja Aluminija d.d. Mostar, a Vlada FBiH je prije dva dana Financijsku policiju zadužila da izvještaj proslijedi nadležnom tužiteljstvu radi utvrđivanja nezakonitosti u poslovanju i štete nastale po imovinu i imovinske interese Federacije BiH, kao i da poduzme druge mjere i aktivnosti u skladu sa zakonom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.